Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai įspėja: grybelinės infekcijos gali sunaikinti pasaulines maisto atsargas

Esame linkę labiau nerimauti dėl tiesiogiai žmones žalojančių patogenų, ypač virusų ir bakterijų. Tačiau mokslininkai įspėja, kad dėmesį atkreipti vertėtų ir į grybus, kurie kelia didelę grėsmę pasėliams visame pasaulyje ir jų poveikis mūsų maisto tiekimui tampa vis „pražūtingesnis“, praneša „Science Alert“.
Grybai
Grybai / 123RF.com nuotr.

Augintojai pasaulyje kasmet dėl grybinių infekcijų praranda iki 23 proc. derliaus, o po derliaus nuėmimo grybai nusineša dar 10-20 proc.

Šiuo metu grybai sunaikina tiek maisto produktų, kad jų pakaktų 600 mln. – 4 mlrd. žmonių aprūpinti.

Pasak Ekseterio universiteto augalų patologės Saros Gurr, HBO dramoje „The Last of Us“ rodoma grybų apokalipsė – fantastinė idėja, tačiau „galime sulaukti pasaulinės sveikatos katastrofos dėl spartaus grybelinių infekcijų plitimo visame pasaulyje, nes šiltėjančiame pasaulyje jos įgyja vis didesnį atsparumą“.

Klimato kaita yra vienas iš esminių aspektų nes papildoma šiluma padeda kai kuriems grybams išplėsti savo paplitimo ribas, įskaitant rūšis, kurios kelia grėsmę pagrindinėms maistinėms kultūroms.

Tyrėjai rašo, kad žmonės šią krizę sukėlė ir kitais būdais, pavyzdžiui, kurdami dideles genetiškai panašių kultūrų monokultūras, kurios yra ypač jautrios grybų protrūkiams.

Nors pastarųjų kartų augintojams nuo tokių protrūkių padėjo apsisaugoti fungicidai, grybai randa būdų, kaip apeiti net ir pačią atspariausią apsaugą, aiškina S.Gurr.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grybelinės infekcijos pažeisti kavos lapai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grybelinės infekcijos pažeisti kavos lapai

Daugelis fungicidų veikia tik vieną ląstelinį procesą, todėl grybai gali išsiugdyti atsparumą – šia galimybe grybai noriai naudojasi.

Kai fungicidai praranda veiksmingumą naujai atspariems grybams, nusivylę ūkininkai kartais reaguoja naudodami didesnes tų pačių fungicidų koncentracijas, o tai gali pabloginti situaciją.

„Prognozuojama, kad pasaulio gyventojų skaičius sparčiai augs, todėl žmonija susiduria su precedento neturinčiais maisto gamybos iššūkiais“, – sako mokslininkė, – „Jau dabar matome didžiulius derliaus nuostolius dėl grybinių infekcijų, kurie kasmet galėtų išlaikyti milijonus žmonių.“

Ši nerimą kelianti tendencija gali tik dar labiau sustiprėti, nes dėl šiltėjančio pasaulio grybinės infekcijos vis dažniau plinta Europos pasėliuose ir toliau vystosi jų atsparumas priešgrybelinėms medžiagoms.

„Tai bus katastrofiška besivystančioms šalims ir turės didelį poveikį ir Vakarų pasauliui“, – teigė tyrėjai.

123RF.com nuotr./Grybelinės infekcijos pavojus
123RF.com nuotr./Grybelinės infekcijos pavojus

Tačiau, kadangi žmonės prisidėjo prie šios netvarkos atsiradimo, mes bent jau galime kai ką ištaisyti.

Be akivaizdaus, tačiau nepasiekiamo tikslo – sumažinti klimato kaitą lemiančių išmetamųjų teršalų kiekį – artimiausiu metu galima rasti keletą būdų, kaip geriau apsaugoti mūsų pasėlius nuo grybų.

Ekseterio universiteto mokslininkai sukūrė naujus metodus, kurie gali padėti sukurti naują fungicidų klasę, nukreiptą į kelis ląstelių mechanizmus, todėl grybams bus sunkiau išvystyti atsparumą.

Tyrimai rodo, kad tokio tipo priešgrybeliniai preparatai gali būti veiksmingi prieš kelis pagrindinius patogenus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas