Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai įspėja: žmogaus protas nėra sutvertas nemiegoti po vidurnakčio

Daugybė tyrimų rodo, kad žmogaus protas veikia kitaip po vidurnakčio, mat ima dominuoti neigiamos emocijos.
Nemiga
Nemiga / 123RF.com nuotr.

Naujame straipsnyje, kuriame apibendrinami įrodymai apie tai, kaip smegenų sistemos skirtingai veikia sutemus, teigiama, kad žmogaus kūnas ir protas veikia pagal natūralų 24 valandų veiklos ciklą, kuris daro įtaką mūsų emocijoms ir elgesiui.

Pavyzdžiui, dienos metu molekulinis lygis ir smegenų veikla yra suderinti su budrumu. Tačiau naktį mūsų įprastas elgesys yra miegas.

Pasak tyrėjų, mūsų dėmesys neigiamiems dirgikliams neįprastai padidėja naktį, o toks bruožas atsirado evoliucijos metu, mat žmonių protėviams naktys būdavo itin pavojingos.

Nors kadaise šis bruožas mums padėdavo įžvelgti nematomas grėsmes, dabar padidėjęs dėmesys neigiamiems dalykams naudos neatneša.

„Milijonai žmonių būdrauja vidury nakties, nors yra gana svarių įrodymų, kad jų smegenys veikia ne taip gerai, kaip dieną“, – sakė Harvardo universiteto neurologė Elizabetha Klerman.

Naujosios hipotezės autoriai savo minčiai iliustruoti pasitelkia du pavyzdžius. Pirmasis pavyzdys – heroino vartotojas, kuris sėkmingai suvaldo potraukį dieną, bet pasiduoda savo norams naktį.

Antrasis – su nemiga kovojantis koledžo studentas, kuris su kiekviena nemigos naktimi vis stipriau jaučia vienatvę ir neviltį.

Savižudybės ir savęs žalojimas labai dažni nakties metu, rašo „Science Alert“. Iš tiesų, kai kurių tyrimų duomenimis, savižudybių rizika nuo vidurnakčio iki 6.00 val. ryto yra tris kartus didesnė nei bet kuriuo kitu paros metu.

2020 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad naktinis budrumas yra savižudybių rizikos veiksnys, „galbūt dėl cirkadinio ritmo sutrikimų“.

Neteisėtų ar pavojingų medžiagų taip pat daugiau suvartojama naktį. Brazilijoje prižiūrimame narkotikų vartojimo centre atliktas tyrimas atskleidė, kad opioidų perdozavimo rizika naktį yra 4,7 karto didesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas