Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai išsiaiškino, kas vyksta smegenyse prieš pat mirtį

Iš komos nubudusių žmonių pasakojimai apie matytą šviesą tunelio gale, pro akis prabėgusį gyvenimą ar keistas haliucinacijas gali būti netikėtai padidėjusio smegenų aktyvumo artėjant mirčiai rezultatas. Tai mokslininkai išsiaiškino atlikę tyrimus su žiurkėmis.
Įdomu žinoti: koma – mįslingas slenkstis
Įdomu žinoti: koma – mįslingas slenkstis / Fotolia nuotr.

JAV mokslininkai stebėjo 9 dvesiančių žiurkių smegenų veiklą ir nustatė, kad širdžiai nustojus plakti, smegenyse maždaug 30 sekundžių fiksuojamas ženklus tiek žemo, tiek aukšto dažnio smegenų bangų aktyvumo padidėjimas, skelbia BBC.

Tyrimo vadovė, Mičigano universiteto mokslininkė Jimo Borjigin teigia mananti, kad panašiai gali nutikti ir žmonių smegenyse. O smarkiai išaugęs smegenų aktyvumas galimai sukuria priešmirtines vizijas.

„Daug žmonių manė, kad po klinikinės mirties smegenys nustoja veikti arba jų aktyvumas sumažėja, lyginant su įprasta būsena, o mes parodėme, kad situacija yra visai kitokia, – sako J.Borjigin. – Jos yra kur kas aktyvesnės mirties metu nei žmogui esant budriam.“

Ji priduria, kad norint patvirtinti šią hipotezę, reikia atlikti tyrimus su žmonėmis, kurie patyrė klinikinę mirtį ir buvo atgaivinti.

Birmingemo universiteto atstovas Jasonas Braithwaite teigia, kad toks smegenų suaktyvėjimas gali būti savotiškas „atsisveikinimo šūksnis“. „Lyg plintanti ugnis, smegenų aktyvumo padidėjimas įvairiose srityse gali sukelti pojūčių ir emocijų, kurios atrodo „tikresnės už tikrovę“, – mano jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas