„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Mokslininkai modifikuoja šamus naudodami aligatorių DNR, kad sukurtų valgomus hibridus

Genetikai, naudodami aligatorių DNR, sukūrė ligoms atsparius šamus, kurie vieną dieną gali tapti mūsų mitybos raciono dalimi, praneša „Business Insider“.
Šamas
Šamas / 123RF.com nuotr.

Auburno universiteto mokslininkų grupė paskelbė tyrimą, kuriame išsamiai aprašė savo pastangas genetiškai modifikuoti šamus naudojant aligatoriaus katelicidino geną. Straipsnis dar nebuvo recenzuojamas.

Žarnyne randamas katelicidinas yra antimikrobinis peptidas, padedantis organizmams kovoti su ligomis.

Papildomas genas padidino šamų atsparumą ligoms, palyginti su laukiniais šamais. Interviu „MIT Technology Review“ mokslininkai pažymėjo, kad šamų išgyvenamumas buvo „du ir penkis kartus didesnis“.

Mokslininkai tikisi, kad aligatorių ir šamų genų redagavimas gali būti naudojamas kartu su kitais šamų veisimo metodais, siekiant padėti ūkininkams padidinti šamų derlių.

Šių žuvų auginimo procesas reikalauja daug išteklių. Tarp šamų plinta ligos, nes ūkiuose, kuriuose jie auginami, trūksta vietos. Apie 45 proc. šamų jauniklių žūsta dėl infekcinių ligų. Žuvys apskritai taip pat tampa mažiau atsparios antibiotikams.

Tyrėjai teigė, kad modifikuotų žuvų mėsa būtų visiškai saugi ir tinkama valgyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų