Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai organų transplantacijom nori naudoti iš žmonių DNR sukurtus dirbtinius embrionus

Izraelyje įsikūrusi biotechnologijų planuoja panaudoti žmogaus DNR ir sukurti dirbtinius embrionus, iš kurių būtų galima paimti organus transplantacijoms, praneša „Business Insider“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„Renewal Bio“ neseniai atlikto eksperimentą, kurio metu iš kamieninių ląstelių buvo sėkmingai sukurtas dirbtinis pelės embrionas. Šį kartą tą patį planuojama atlikti su žmogaus ląstelėmis.

Rugpjūčio 1 d. žurnale „Cell“ paskelbtame straipsnyje teigiama, kad mokslininkai „sintetinius pelių embrionus“ užaugino stiklainyje nenaudodami spermos, kiaušinėlių ar gimdos. Tai buvo pirmas kartas, kai šis procesas buvo sėkmingai užbaigtas.

Embrionų kopijos negalėjo išsivystyti į visiškai susiformavusias peles, todėl jos nebuvo „tikros“, „The Guardian“ sakė eksperimentui vadovavęs Jacobas Hanna. Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad sintetiniuose embrionuose plaka širdis, vyksta kraujotaka, formuojasi smegenys ir žarnynas.

„Embrionas yra geriausia organų gamybos mašina ir geriausias 3D biospausdintuvas – mes bandėme imituoti tai, ką jis daro“, – teigė J.Hanna.

„MIT Technology Review“ pranešė, kad embriono kraujo ląstelės potencialiai galėtų būti panaudotos imuniteto stiprinimui.

„Renewal Bio“ mano, kad vienos iš opiausių pasaulio problemų yra „mažėjantis gimstamumas ir sparčiai senstanti visuomenė“, rašoma bendrovės interneto svetainėje.

Žmogaus embrionų klonų naudojimas moksliniams tyrimams dažnai kelia mokslininkų bendruomenei moralinį susirūpinimą dėl galimybės, jog sintetiniai embrionai gali patirti skausmą ar turėti jausmus.

J.Hanna žurnalui „MIT Technology Review“ sakė, kad šių moralinių problemų būtų galima išvengti, jei sintetiniai žmogaus embrionai būtų kuriami „be plaučių, širdies ar smegenų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas