Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai paskelbė verdiktą: ar tikrai naudojimasis telefonu didina smegenų vėžio riziką?

Mobiliųjų telefonų naudojimas nedidina smegenų vėžio rizikos, teigiama mokslinių tyrimų apžvalgoje. Tyrimų autoriai taip pat nenustatė, kad dėl radijo ar televizijos siųstuvų, ar mobiliųjų telefonų padidėtų leukemijos ar smegenų vėžio rizikos vaikams.
5G ryšys
5G ryšys / 123RF.com nuotr.

Atlikus 63 tyrimų apžvalgą, nenustatyta jokio ryšio tarp mobiliųjų telefonų naudojimo ir padidėjusios smegenų vėžio rizikos.

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) užsakymu atliktoje apžvalgoje nenustatyta, kad atvejų padaugėjo, nors per pastaruosius 20 metų belaidžio ryšio technologijų naudojimas labai išaugo.

Mokslinių tyrimų peržiūrai vadovavo Australijos radiacinės saugos ir branduolinės saugos agentūros ekspertai, o joje dalyvavo tyrėjai iš 10 šalių.

Joje buvo nagrinėjami radijo dažnių, kurių bangų ilgis yra nuo 300 Hz iki 300 GHz, – naudojamų mobiliesiems telefonams, wi-fi, radarams, kūdikių monitoriams ir kitoms reikmėms – tyrimai.

Apžvalgos bendraautorius Oklendo universiteto vėžio epidemiologijos garbės profesorius Markas Elwoodas sakė, kad komanda nagrinėjo smegenų, hipofizės, seilių liaukų ir leukemijų vėžį.

123RF.com nuotr./Mergina kalba telefonu
123RF.com nuotr./Mergina kalba telefonu

„Nė vienu iš pagrindinių tirtų klausimų nebuvo nustatyta padidėjusi rizika“, – sakė jis.

„Kalbant apie pagrindinį klausimą – mobiliuosius telefonus ir smegenų vėžį – padidėjusios rizikos nenustatėme, net ir esant 10 ir daugiau metų trukusiam poveikiui bei didžiausioms skambučių laiko ar skambučių skaičiaus kategorijoms.“

Pandemijos metu Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse buvo puolami 5G mobiliojo ryšio bokštai, nepagrįstai manant, kad jie prisideda prie koronaviruso plitimo.

Atliekant mokslinių tyrimų apžvalgą buvo išnagrinėti 63 atitinkami straipsniai, paskelbti 1994-2022 m., iš 22 šalių.

„Kalbant apie mobiliuosius telefonus ir smegenų vėžį, buvo atlikti tyrimai, kai jie buvo naudojami 10 ar daugiau metų ir gana plačiai“, – sakė profesorius M.Elwoodas.

Apžvalga paskelbta žurnale „Environment International“, o jos rengimas užtruko ketverius metus.

Apie riziką, susijusią su kitomis vėžio rūšimis, ketinama pranešti atskirai.

Ispanijos Kastilijos-La Mančos universiteto (Castilla-La Mancha) fizikas, radijo dažnių ir sveikatos ekspertas profesorius Alberto Najera gyrė „išsamią sisteminę apžvalgą“.

Jis teigė, kad išvados yra „tvirtos“ ir „paremtos kokybiškais tyrimais“.

„Pagrindinės šio tyrimo išvados yra tos, kad, remiantis geriausiais turimais įrodymais, radijo dažnių elektromagnetinių laukų, kuriuos sukuria mobilieji telefonai ar telefonų antenos, poveikis, atrodo, reikšmingai nedidina rizikos susirgti vėžiu“, – sakė profesorius A.Najera.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas