Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai pirmą kartą pastebėjo orkas, medžiojančias delfinus

Humbolto srovėje prie Čilės krantų pastebėta mįslinga orkų gauja, kuri draskė netikėtą grobį, rašo „Live Science“.
Orkos
Orkos / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Delfinas Orka

Mokslininkai ne kartą matė, kaip šie plėšrūnai puotavo dulsvaisiais delfinais (Lagenorhynchus obscurus).

Tai pirmas kartas, kai orkos (Orcinus orca) pastebėtos medžiojančios šios rūšies delfinus Humboldto srovėje – tai nustebino jūrų mokslininkę Aną Marią Garcią Cegarrą iš Antofagastos universiteto Čilėje, vadovavusią šio reiškinio tyrimui.

Dar labiau stebina tai, kaip orkos dalijosi grobiu: motina laikė jį burnoje, kad jos mažylis galėtų jo atsiplėšti.

„2020 metų straipsnyje buvo rašyta, kad orkos medžioja Pietų Amerikos jūrų liūtus, tačiau nežinojome, kad jos gali medžioti ir kitus jūrų žinduolius, pavyzdžiui, delfinus ar net banginius!“ – leidiniui sakė A. M. Garcia Cegarra.

„Tačiau didžiausią įspūdį paliko tai, kaip orkų grupės nariai dalijosi delfinų mėsa. Tai stebėjome pasitelkę droną. Pirmiausia maitinosi motina ir jauniklis, o vėliau – suaugęs patinas. Tai buvo tarsi dalijimosi maistu ritualas, panašus į žmonių tradicijas, kai sekmadieniais pietaujame su močiute ir seneliu. Prisimenu, kai buvau vaikas, močiutė pirmiausia pamaitindavo mane kaip vaiką pavalgydindavo pirmą, o tada prie stalo sėsdavo suaugusieji“, – teigė ji.

Tai ne pirmas kartas, kai orkos pastebėtos besimaitinančios ir besidalijančios banginių šeimai priklausančiais žinduoliais. Toks jų elgesys buvo pastebėtas ir prie Naujosios Zelandijos bei Argentinos krantų. Tačiau taip besielgianti Menacho grupė, kuriai priklauso šios orkos, anksčiau nebuvo pastebėta, ir ne pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

Šis atradimas gali reikšti, kad Menacho grupė gali priklausyti tam pačiam ekotipui, kaip ir Naujosios Zelandijos bei Argentinos orkos, vadinamos A tipu. Tarp jų yra ir kitų panašumų: Argentinos orkos, kaip ir Menacho grupės atstovės, taip pat medžioja jūrų liūtus. Jei Menacho grupė priklauso A tipo ekotipui, tai reiškia, kad šios grupės orkų arealas yra daug didesnis, nei manyta.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Frontiers in Marine Science“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas