Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai sukūrė 15 kartų už popierių plonesnius saulės elementus: kam to reikia?

Stenfordo universiteto mokslininkai sukūrė ypatingai ploną saulės elementą. Jis sukurtas naudojant pereinamojo metalo dikalkogenido monosluoksnius (TMD) ir turi potencialo sugerti daugiau energijos iš Saulės šviesos.
Stiklas
Stiklas / 123RF.com nuotr.

Šis saulės elementas yra net 15 kartų plonesnis už įprastą popierių. Savaime aišku, kartu jis yra ir žymiai lengvesnis už silicio-pagrindo saulės elementus. Tik kuo įprastos saulės jėgainės prastos, kad joms ieškoma alternatyvų?

Na, dažniausiai saulės elementai gaminami iš silicio ir yra sunkūs. Tai – maža problema ant žemės ar ant pastatų. Tačiau norint iškelti saulės jėgaines ant orlaivių stogų ar apskritai į kosmosą tenka stipriai pasistengti.

Be to, įprastos saulės jėgainės yra kietos ir standžios, todėl jas sunku integruoti į lanksčias formas. Ar norėtumėte striukės, kuri dar galėtų įkrauti jūsų ausines? O gal sodo skėčio, kuris įkrautų jūsų telefoną? Tokiems įrenginiams reikia lanksčių ir, svarbiausia, lengvų saulės elementų.

TMD saulės elementų storis – mažiau nei 6 mikronai. Tai reiškia, kad tokias jėgaines būtų galima lengvai klijuoti ant dronų sparnų, nekenkiant jų struktūriniam vientisumui ar aerodinamikai. Tiesa, naujieji saulės elementai yra pakankamai brangūs, bet tai – net nėra didžiausia jų problema.

Įprasti silicio saulės elementai pasiekia maždaug 30 proc. efektyvumą. Tuo tarpu TMD pagrindo jėgainių efektyvumas įprastai siekia 2 proc. Dabar mokslininkams pavyko pasiekti 5,1 % efektyvumą, o skaičiavimai rodo, kad ir 27 proc yra pasiekiami. Taigi, šie saulės elementai silicio jėgainių neišstums. Tai – tik alternatyva atvejams, kai svoris ir dydis yra labai svarbūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas