Iš tikrųjų, šią religinę tradiciją supa ir daugybė mitų. Prieš Islamo religiją nusiteikę žmonės dažnai mano, kad musulmonai bijo kiaulienos, negali prie jos net prisiliesti. Aišku, viskas yra kiek kitaip. Islamas nedraudžia valgyti kiaulienos, kuomet gresia badas, musulmonai kiaulės mėsos nebijo ir gali ją liesti. Aišku, priežasčių ją liesti ne tiek ir daug, kai kiaulienos nesiruošiama valgyti. Kiaulienos nevalgo ir judėjai, ir kai kurios krikščionių bendruomenės, todėl tai ne tokia jau keista ar unikali tradicija.
Kodėl musulmonai nevalgo mėsos?
Visiems girdėtas paaiškinimas – jie laiko šią mėsą nešvaria. Korane teigiama, kad musulmonai negali valgyti kiaulienos, kraujo, plėšrūnų nugalabytų gyvūnų (nebent jie aptinkami dar gyvi), kitoms religijoms paaukotų gyvūnų ir tų, kurie buvo paskersti ne pagal taisykles. Kiauliena yra laikoma nešvaria mėsa. Islamo išpažinėjai mano, kad taip yra dėl šioje mėsoje besiveisiančių bakterijų, ligų sukėlėjų, didelio riebalų kiekio ir kitų priežasčių. Dažnai pastebima, kad ir Vakaruose gydytojai dažnai pataria kiaulienos valgyti kiek įmanoma mažiau. Bet juk prieš porą tūkstančių metų žmonės apie mikroskopinius parazitus išmanė nedaug. Tai kodėl buvo draudžiama valgyti kiaulieną?
Nors kai kuriems žmonėms sunku tuo patikėti, kai kurios religinės taisyklės buvo pagrįstos praktiniais patarimais, siekiant apsaugoti žmones. Šiais laikais mes kiaulieną valgome apie tai nesusimąstydami ir, jei viską darome saikingai, gyvenimo kokybe tikrai nesiskundžiame. Visgi, dabartinis mūsų gyvenimo būdas yra žymiai kitoks, nei tas, kurį propagavo žmonės Artimuosiuose Rytuose prieš daugybę amžių.
Lėmė klimatas?
Apie kiaulieną kalbama ir Biblijoje, ne kartą paminint, kad tai – nešvari mėsa. Dabar manoma, kad taip buvo dėl karšto teritorijos, kurioje gimė šios religijos, klimato. Nesant gerų maisto laikymo ir apdorojimo sąlygų, mėsą iš tikrųjų puolė vabzdžiai ir bakterijos. Gali būti, kad kadaise gendančios kiaulienos valgymas kėlė problemų tuose kraštuose, todėl toks draudimas ir pradėtas taikyti. Jautiena yra kur kas atsparesnė ir geriau išsilaiko.
Patys musulmonai taip pat pastebi, kad kiaulės ir šernai dažnai beveik neturi kaklo (turi, tačiau jį dengia storas riebalų sluoksnis), todėl šiuos gyvūnus tinkamai paskersti yra labai sunku. Na, bent jau senovės laikais.
Galiausiai, kiaulės ėda beveik viską. Kai jaučiai ir karvės vaikštinėja rupšnodami žolę, kiaulės ėda žmonių šiukšles, supuvusias daržoves, mėsą – viską, kas tik papuola į jų akiratį. Akivaizdu, kad tai pakenkė kiaulių įvaizdžiui ir greičiausiai dėl to jos buvo laikomos nešvariomis.
Jautiena yra kur kas atsparesnė ir geriau išsilaiko.
Taigi, nors tiesioginių įrodymų kol kas nėra, panašu, kad religijos stengėsi pamokyti žmones nevalgyti kiaulienos todėl, kad buvo bijoma ligų ir sveikatos problemų.
Tačiau ne tų, apie kurias kalbama šiandien (aukštas cholesterolio lygis, aukštesnė vėžio rizika), o parazitinių infekcijų.