Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslo institucijoms ir verslo asociacijoms – galimybė įgyti tarptautinių projektų įgyvendinimo patirties

Lietuvos mokslo taryba (LMT) skelbia kvietimą – teikti paraiškas mokslo ir studijų institucijų (MSI), verslo asociacijų ir klasterių koordinatorių dalyvavimui tarptautiniuose tinkluose. Šios priemonės tikslas – skatinti mokslo ir studijų institucijas įsilieti į tarptautines organizacijas, kuriose formuojasi konsorciumai finansavimui iš programos „Europos horizontas“ gauti.
Mokslininkas
Mokslininkas / 123RF.com nuotr.

Tikslinė šio projekto grupė yra mokslo ir studijų institucijos, įtrauktos į Atviros informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistemos registrą, taip pat asocijuotos verslo struktūros (įskaitant klasterio koordinatorius).

Priemonė parengta norint paskatinti mokslo ir verslo organizacijų dalyvavimą institucinėse Europos partnerystėse, tarptautinėse asociacijose bei programos „Europos horizontas“ kvietimuose.

„Tikimės, kad dalyvavimas tarptautiniuose tinkluose didins Lietuvos matomumą, sudarys galimybes pristatyti šalies mokslinį ir inovacijų potencialą, mokslo ir studijų institucijoms, asocijuotoms verslo struktūroms bei klasterių koordinatoriams aktyviau įsijungti į tarptautines ekosistemas, generuojančias iniciatyvas ir programos „Europos horizontas“ tematikas.

Tai ir galimybė Lietuvos pareiškėjams įsitraukti į Europos partnerystes, kelti mokslo žinių ir inovacijų lygį, aktyviau konkuruoti tarptautinėse rinkose bei prisidėti prie pasaulinių iššūkių sprendimo“, – sako Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Studijų mokslo ir technologijų departamento Technologijų ir inovacijų skyriaus vedėja dr. Zita Duchovskienė.

Suprasti akimirksniu

  • Projekto finansavimo forma – dotacija.
  • Paraiškų atrankos būdas – konkursas.
  • Paraiškos pildomos ir pateikiamos LMT elektroninėje paraiškų teikimo sistemoje https://junkis.lmt.lt/.
  • Paraiškos priimamos iki š. m. gruodžio 29 d. 15 val.
  • Dėl dalyvavimo kiekviename tarptautiniame tinkle teikiama atskira paraiška, o teikiamų paraiškų skaičius neribojamas.
  • Paraiškų atranka vykdoma pagal pareiškėjų ankstesnę patirtį bei rezultatus dalyvaujant tarptautinių tinklų veiklose.

Plačiau apie projektą pasakoja LMT Mokslo ir verslo bendradarbiavimo skyriaus vedėja dr. Lina Kisielė.

Finansavimo intensyvumas skiriasi

Pasak dr. L. Kisielės, šiuo kvietimu yra siekiama paskatinti Lietuvos mokslo institucijas, asocijuotas verslo struktūras bei klasterių koordinatorius per efektyvią tarptautinę tinklaveiką įgyti tarptautinių projektų įgyvendinimo patirties, taip pat aktyviai naudotis ES mokslinių tyrimų bei inovacijų programos „Europos horizontas“ ir kitų tarptautinių programų finansavimu mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veikloms vykdyti.

„Projektai pasižymi finansavimo programomis – finansuojamos narystės tarptautiniame tinkle mokesčio išlaidos ir komandiruočių, kurios yra susijusios su dalyvavimu tarptautiniame tinkle, išlaidos. Norintiems teikti paraiškas, reikėtų įsidėmėti, kad tinkamos finansuoti išlaidos turi būti patirtos ne anksčiau nei 2020 m. vasario 1 d. ir ne vėliau kaip 2026 m. kovo 1 d.“, – pasakoja dr. L. Kisielė.

LMT Mokslo ir verslo bendradarbiavimo skyriaus vedėjos teigimu, finansavimo intensyvumas mokslo ir studijų institucijoms siekia 90 procentų, o verslo asocijuotoms struktūroms – 80 procentų. Įgyvendinant projektą dėl kiekvienos narystės tarptautiniame tinkle privaloma pateikti atskirą tarptautinę paraišką programos „Europos horizontas“ kvietimuose.

Sėkmės istorijos motyvuoja ir skatina kitas organizacijas domėtis „Europos horizonto“ kvietimais bei galimybėmis.

Sėkmės istorijos motyvuoja ir skatina kitas organizacijas domėtis „Europos horizonto“ kvietimais bei galimybėmis.

„Didžiausias prioritetas yra skiriamas „Europos horizonto“ partnerystėms ir narystėms Europos inovacijos ir technologijos instituto (EIT) žinių ir inovacijų bendrijose. Taip yra todėl, kad šie tarptautiniai tinklai yra tiesiogiai orientuoti į veiklą programoje „Europos horizontas“. Vis dėlto pareiškėjas turi galimybę gauti finansavimą ir narystės mokesčiui kituose tarptautiniuose tinkluose kompensuoti, bet tų tinklų veikla turi prisidėti prie sėkmingos veiklos, siekiant finansavimo pagal „Europos horizontas“ programos kvietimus“, – pasakoja LMT Mokslo ir verslo bendradarbiavimo skyriaus vedėja.

Verslo ir viešojo sektoriaus organizacijoms kvalifikuotą ir nemokamą pagalbą dalyvauti programoje „Europos horizontas“ teikia nacionaliniai kontaktiniai atstovai ES ir asocijuotose valstybėse. Jie konsultuoja dėl dalyvavimo programoje sąlygų, paraiškos renginio ir teikimo procesų, taip pat atlieka paraiškos išankstinį vertinimą.

„Šie specialistai pataria projektų vykdytojams finansiniais ir projektų administravimo klausimais, organizuoja mokymus, informacinius renginius apie atitinkamų tematikų kvietimus ir jų sąlygas. Tai padeda sumažinti klaidų tikimybę, taip pat laiku įvertinamos rizikos ir dėl to padidėja sėkmės rodiklis“ , – sako dr. Lina Kisielė.

Apie tai daugiau sužinoti galima užsukus į LMT NCP interneto svetainę https://europoshorizontas.lt/.

Suprasti akimirksniu

  • Kvietimui dalyvaut programoje „Europos horizontas“ LMT skiria 2,8 mln. Eur.
  • Didžiausia projektui galima skirti finansavimo lėšų suma pagal vieną paraišką yra 80 000 Eur.
  • Mažiausia projektui galima skirti finansavimo lėšų suma pagal vieną paraišką yra 3 000 Eur.,
  • Tarptautinio tinklo metinis narystės arba įstojimo mokestis turi būti ne mažesnis nei 1 tūkst. Eur.
  • Išlaidos komandiruotėms gali sudaryti ne daugiau kaip 50 procentų projekto veiklų tinkamų finansuoti išlaidų.
  • Tarptautiniais tinklais apibendrintai vadinamos įvairios asociacijos, organizacijos, forumai kurių veikla yra orientuota į tarptautinių projektų įgyvendinimą pagal programos „Europos horizontas“ kvietimus.

Gali atsiverti prestižinių tarptautinių organizacijų durys

LMT Mokslo ir verslo bendradarbiavimo skyriaus vedėjos teigimu, skatinti mokslo ir verslo sektorių įsitraukimą į tarptautinius tinklus yra svarbu. Tai puiki globalios tinklaveikos priemonė, kurios tikslas yra suteikti galimybę pareiškėjams įsilieti į tarptautinius tinklus, siekiančius sudaryti palankias sąlygas savo nariams dalyvauti ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programoje „Europos horizontas“.

Pasak dr. Linos Kisielės, sėkmės istorijos motyvuoja ir skatina kitas organizacijas domėtis „Europos horizonto“ kvietimais bei galimybėmis gauti finansavimą ir įgyvendinti didelės vertės projektus, kuriems nepakanka nacionalinio finansavimo.

Organizacijos mokosi vienos iš kitų, kartu teikia paraiškas, drauge įsilieja į tarptautinius tinklus, mezga ryšius su tarptautiniais partneriais ir prisijungia į konsorciumus arba inicijuoja naujus.

„Narystė tarptautiniame tinkle – galimybė būti ten, kur konsorciumai formuojasi, yra auginamos paraiškų rengimo kompetencijos bei kaupiama patirtis. Kadangi kituose tinkluose metinis narysčių mokestis gali siekti net kelias dešimtis tūkstančių eurų – tai gali būti iššūkis Lietuvos dalyviams. Tad Lietuvos mokslo ir studijų institucijos, verslo asociacijos ir klasteriai, pasinaudoję šia priemone, gali atverti prestižinių tarptautinių organizacijų duris“, – teigia LMT Mokslo ir verslo bendradarbiavimo skyriaus vedėja.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos dalyvių biudžetas „Europos horizontas“ programoje – 103,8 mln. Eurų
  • Lietuvos dalyvių biudžetas „Horizontas 2020“ programoje – 86,4 mln. Eurų
  • Vienam EH dalyviui iš Lietuvos EK skirta vidutinė dotacija – 299 tūkst. eurų
  • Vienam H2020 dalyviui iš Lietuvos EK skirta vidutinė dotacija – 157,5 tūkst. eurų

Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšomis pagal planą „Naujos kartos Lietuva“ bei Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Atstovų nuotr./Logotipas
Atstovų nuotr./Logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas