Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Moliūgas: labiau atlieka nei maisto produktas

Moliūgai visų pirma yra maistas, tiesa? Štai ir netiesa – valstybėse, kur stiprios Helovino šventimo tradicijos, didžioji dalis šių daržovių savo egzistenciją baigia šiukšlynuose – iškart po spalio 31 dienos, rašo „Science Alert“.
Helovinas
Helovinas / „Fotolia“ nuotr.

Iš beveik milijono tonų moliūgų, kurie 2014 metais buvo išauginti JAV, apie 0,6 mln. tonų buvo tiesiog išmesti į šiukšlynus, o ne suvartoti maistui ar kompostavimui, skelbia JAV Energetikos departamentas. Panašu, kad išpjaustinėti Helovino moliūgai sudaro atskirą maisto atliekų klasę.

Moliūgai, pūdami šiukšlynuose, išskiria metaną – tai yra itin dideliu efektyvumu pasižyminčios šiltnamio dujos, kurių poveikis planetos vidutinės temperatūros augimui yra didesnis nei anglies dvideginio.

Žinoma, lyginant su visomis dėl žmonių veiklos išmetamomis dujomis, pūvančių moliūgų dujos sudaro tik labai mažą dalį, tačiau ir jas vertėtų įvertinti. Nes planetai žalingos yra ne vien moliūgų puvimo dujos. Jų išauginimui taip pat reikia daug žemės išteklių, vandens, trąšų, kuro žemės ūkio darbams bei išvežiojimui.

Praėjusiais metais atlikus tyrimą nustatyta, kad Jungtinėje Karalystėje kasmet po Helovino išmetami aštuoni milijonai moliūgų – tiek, kad galima būtų moliūgų pyragais pamaitinti visą valstybę. Bet britai, skirtingai nei amerikiečiai, neturi tradicijos gaminti maistą iš išpjautų moliūgo vidurių.

Vos trečdalis Helovinui moliūgus perkančių britų pagalvoja apie tai, kad iš šių daržovių dar būtų galima pasigaminti ir kokį nors patiekalą.

Ir nors labdaringa aplinkos apsaugos organizacija „Hubbub“ išsiaiškino, kad daugumą moliūgų pirkėjų domina maisto receptai, patariantys, kaip sunaudoti moliūgo likučius, daugiau nei pusė jų nesivargina ir po šventės šias milžiniškas oranžines daržoves meta į šiukšliadėžę.

Be to, „The Guardian“ rašo, kad britai iš ankstesnių metų nė kiek nepasimokė – prognozuojama, kad šiemet išmestų moliūgų skaičius bus rekordinis.

„Žmonėms labai lengva pamiršti, kad Helovino moliūgai vis dar yra maistas. Kuomet šios daržovės panaudojamos tik pjaustinėjimui, jos prisideda prie 15 mlrd. svarų vertės maisto atliekų, kurios kasmet susidaro JK namų ūkiuose“, – sakė „Hubbub“ maisto programų vadovė Tessa Tricks.

O sumažinti neigiamą Helovino poveikį gamtai yra labai nesudėtinga, net ir neatsisakant jau įprastomis tampančių tradicijų. Ekspertai pataria dekoravimui rinktis ne tradicinius ryškiai oranžiniuis, o gardesnius moliūgus, kurių minkštimas yra labiau tinkamas skanioms salotoms, sriuboms ar moliūgų pyragams.

Be to, moliūgo likučius galima kompostuoti su kitomis daržovėmis, kad gauta biomasė iškeliautų ne į šiukšlyną, o atgal į daržus.

Laikai, kuriais gyvename, yra beprecedenčiai, o pavojus, kurį mes patys keliame planetai, yra dar neregėtas, todėl reikia susitaikyti bent su nedideliais kompromisais. Helovino moliūgai – tai tik vienas mūsų netaupaus elgesio pavyzdys. Ir kartu tai yra labai lengvai į gerąją pusę pakeičiamas mūsų elgesio modelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas