Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mūsų namai – Saulės sistema: 7 neįtikėtini nauji faktai

Saulės sistema – mūsų namai. Šią sistemą sudaro mūsų žvaigždė Saulė ir aštuonios planetos (nors Plutonas šio statuso ir neteko, bet mano širdyje jis vis dar planeta).
Visi Saulės sistemoje dirbantys kosminiai zondai
Visi Saulės sistemoje dirbantys kosminiai zondai / popchartlab.com iliustr.

Taigi – mažasis Merkurijus, sieros pilna Venera, žydroji Žemė, raudonasis Marsas, milžinas Jupiteris, žieduotasis Saturnas, pilkasis Uranas bei mėlynasis Neptūnas ir visa galybė nykštukinių planetų, 174 palydovai, kalnas dulkių, dujų ir asteroidų sudaro Saulės sistemos pagrindą. Šiame tekste susipažinkite su 7 neįtikėtinais ir keistais faktais apie mūsų kosminius namus.

Karščiausia – visai ne arčiausiai Saulės beskriejančiame Merkurijuje

Ne paslaptis, kad Merkurijaus trajektorija yra arčiausiai Saulės, tad natūraliai, o ir labai logiškai peršasi išvada, kad jame turėtų būti labai karšta. Kadangi Merkurijus iš esmės neturi jokios atmosferos, kuri sulaikytų planetą nuo įkaitimo ir saugotų nuo šalčio naktį, svyravimai tikrai dideli. Dieną Merkurijuje termometro stulpelis pakyla iki 427 laipsnių Celsijaus, o naktį nukrenta iki minus 173 laipsnių Celsijaus. Tačiau karščiu antroji Saulės sistemos planeta, Venera, kuri yra 48 milijonais kilometrų toliau nuo Saulės negu Merkurijus, pastarąjį lenkia, nors logika sakytų, kad taip tikrai negali būti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas