Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

NASA patvirtino didžiausią kada nors aptiktą kometą

Didžiausia kada nors aptikta kometa link Saulės keliauja jau daugiau nei 1 mln. metų.
Asteroidai
Asteroidai / 123rf nuotr.

Naujajame tyrime astronomai, pasitelkę „Hubble“ kosminį teleskopą, patvirtino, kad milžiniškos kometos C/2014 UN271, dar vadinamos Bernardinelli-Bernstein kometa, kietasis centras yra didžiausias kada nors aptiktas kometos branduolys.

Jo plotis – beveik 140 km – yra 50 kartų didesnis nei daugumos žinomų kometų, kometos branduolio masė siekia 500 trilijonų tonų – šimtą tūkstančių kartų daugiau nei įprastų kometų, esančių daug arčiau Saulės.

C/2014 UN271 yra iš Oorto debesies – milžiniškos, sferinės ledinių objektų sankaupos, kuri, kaip manoma, supa Saulę giliausiuose ir tolimiausiuose Saulės sistemos ruožuose (iš tiesų ji yra taip toli, kad, kaip manoma, tęsiasi bent ketvirtadalį kelio iki kitos artimiausios žvaigždžių sistemos – Alfa Kentauro).

Astronomai mano, kad tai viena didžiausių mūsų Saulės sistemos struktūrų, tačiau kadangi Oorto debesis taip toli, jį gaubia paslapties šydas.

Kaip rašo NASA, C/2014 UN271 yra viena iš retų progų daugiau išsiaiškinti apie Oorto debesį sudarančių užšaldytų „pirmapradžių“ masių egzistavimą. Manoma, kad jos susiformavo ankstyvojoje Saulės sistemos dalyje, o po to buvo išmestos į tolimiausius jos pakraščius dėl Jupiterio ir Saturno gravitacinio poveikio.

Kometa buvo pastebėta dar 2010 m. Tačiau tik dabar mokslininkai galiausiai apskaičiavo tikrąjį kometos dydį, atskirdami jos branduolį nuo ledo uodegos.

NASA, ESA, Man-To Hui /Ši seka rodo, kaip kometos C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) branduolys buvo atskirtas nuo didžiulio dulkių ir dujų apvalkalo, supančio kietą ledinį branduolį.
NASA, ESA, Man-To Hui /Ši seka rodo, kaip kometos C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) branduolys buvo atskirtas nuo didžiulio dulkių ir dujų apvalkalo, supančio kietą ledinį branduolį.

Mokslininkai nustatė, kad kometa skrieja maždaug 3 mln. metų elipsine orbita aplink Saulę ir link mūsų artėja jau daugiau nei 1 mln. metų.

Artimiausią priartėjimą prie Saulės kometa turėtų pasiekti 2031 m. Tiesa, net ir tuomet kometa nuo Saulės bus nutolusi daugiau nei 1 mlrd. km atstumu, tad Žemei grėsmės nesukels.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas