Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

NATO inovacijų iššūkį laimėjo lietuvių įmonė „BROSWARM“

14-ąjį NATO inovacijų iššūkį laimėjo Lietuvos įmonė „BROSWARM“, pasiūliusi inovatyvų sprendimą minų atpažinimui ir neutralizavimui nuotoliniu būdu. Trečiadienį Vilniuje vykusiame finaliniame renginyje tarptautinė komisija vertino 10 finalistų, tarp kurių buvo kompanijos iš Lietuvos, JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Belgijos ir Latvijos, rašoma „Inovacijų agentūros“ pranešime spaudai.
„BROSWARM“
„BROSWARM“ / Rūtos Verseckaitės nuotr.

Finale laimėjusi Lietuvos įmonė apdovanota 5 tūkst. JAV dolerių piniginiu prizu. Antroji vieta ir 2,5 tūkst. JAV dolerių piniginis prizas tai pat atiteko bendrovei iš Lietuvos „Unmanned Dynamics“, o trečiąją vietą ir 1 tūkst. JAV dolerių laimėjo bendrovė AAEG iš Prancūzijos.

„Tai, kad pirmas dvi vietas NATO inovacijų iššūkyje užėmė Lietuvos įmonės, aplenkusios tokių gynybos pramonės lyderių, kaip JAV ar Prancūzija atstovus, rodo išties didžiulį mūsų šalies gynybos technologijų ir inovacijų sektoriaus potencialą. Lietuvos gynybos sektoriaus apyvarta per penkerius metus išaugo dvigubai – iki 700 mln. eurų, o šioje srityje dirbančių darbuotojų skaičius – 14 proc.

Mūsų gynybos sektoriaus inovacijos plačiai pritaikomos globaliose rinkose ir padeda auginti mūsų šalies ekonomiką, tad pripažinimas NATO iššūkyje atvers dar daugiau tarptautinių galimybių prisidėti ir prie Lietuvos bei mūsų sąjungininkų saugumo“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pirmąją vietą laimėjusi Lietuvos bendrovė „BROSWARM“ pasiūlė sprendimą, naudojantį bepiločių orlaivių platformą, naudojančią duomenis iš įvairių sensorių, kuriuos apdoroja dirbtinis intelektas. Komisiją sužavėjo įmonės pasiūlytas unikalius sensorius, leidžiantis matyti objekto formą po žeme.

„Pažangios technologijos šiandien vaidina esminį vaidmenį užtikrinant NATO gynybinį pranašumą, o tuo pačiu ir mūsų saugumą. Kaip rodo karo Ukrainoje patirtis, pažangios technologijos padeda atsilaikyti net ir prieš gerokai gausesnę priešo kariuomenę, leidžia apsaugoti gyvybes ir tausoti resursus. Lietuvos įmonės neabejotinai gali prisidėti prie NATO technologinio pranašumo užtikrinimo, vystydamos tokius stiprius sprendimus kaip pristatė šio iššūkio finalininkai“, – sako Inovacijų agentūros „ManuFuture Lab“ skyriaus vadovė Sigutė Stankevičiūtė.

Iš viso paraiškas šiam NATO inovacijų iššūkiui pateikė daugiau nei 50 įmonių iš įvairių Aljanso valstybių. Beveik ketvirtadalis jų buvo Lietuvos įmonės. Iš jų į finalą pateko „AAI Labs“, „AGAI DRM“, „Broswarm“, „Eagle AI4D“ ir „Unmanned Dynamics“.

14-ojo NATO iššūkio komisiją sudarė NATO ACT štabo viršininko pavaduotojas brigados generolas Ivar Knotten, Sąjungininkų transformacijos vadovybės atstovas pulkininkas leitenantas Nicolas Koudinoff, Sąjungininkų pajėgų transformacijos vadovybės atstovai pulkininkas leitenantas Guy Dedecker, pulkininkas leitenantas Thorsten Ritter, adjutantas Gino Lambercht, Bundesvero atstovas kapitonas Philipp Dahlhaus, konsultantai iš JAV Marty Kaszubowski ir Jerry Cronin, Lietuvos kariuomenės atstovai majoras Regimantas Balius, majoras Nerijus Milašius ir kapitonas Mantas Liutkus.

Du kartus per metus skelbiamas NATO inovacijų iššūkis yra skirtas inovatyvių sprendimų aktualioms gynybos srities problemoms spręsti efektyviu ir kaštus mažinančiu būdu paieškoms. 14-ąjį iššūkio finalą NATO organizavo kartu su Inovacijų agentūra, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Krašto apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius