Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujai atrasta arčiausiai Šiaurės ašigalio esanti sala

Liepos mėnesį mokslininkų grupė atsitiktinai atsidūrė mažytėje saloje Grenlandijos šiaurėje, kurią sudaro dumblo ir žvyro krūvos.
Atrasta mažytė, arčiausiai Š.ašigalio esanti sala
Atrasta mažytė, arčiausiai Š.ašigalio esanti sala / Julian Charriere/Reuters

Supainiojo salas

Iš pradžių mokslininkai manė, kad atvyko į Oodaaq salą, kurią 1978 m. atrado Danijos tyrimų grupė. Tik vėliau, patikrinę tikslią vietą, jie suprato, kad apsilankė kitoje saloje, esančioje už 780 metrų į šiaurės vakarus.

„Buvome įsitikinę, kad stovime Oodaaq saloje, kuri iki tol buvo užregistruota kaip šiauriausia pasaulio sala“, – sakė ekspedicijos vadovas Mortenas Raschas, Kopenhagos universiteto Geomokslų ir gamtos išteklių valdymo katedros vyresnysis konsultantas.

„Tačiau kai socialiniuose tinkluose paskelbiau nuotraukas ir salos koordinates, nemažai amerikiečių salų medžiotojų išprotėjo ir pareiškė, kad tai negali būti tiesa.“ (Salų medžiotojai, kaip rodo jų pavadinimas, dėl pramogos siekia atrasti nežinomas salas).

Po šių komentarų socialiniuose tinkluose grupė susisiekė su Danijos technikos universiteto ekspertu ir suprato, kad M.Rascho GPS padarė klaidą. Naudodama savo sraigtasparnyje įrengtą GPS, tyrėjų grupė patvirtino, kad jie iš tiesų yra naujoje saloje, kuri, pasak jų, dabar yra šiauriausia sala planetoje.

wikimedia.org nuotr./Šiaurės ašigalis
wikimedia.org nuotr./Šiaurės ašigalis

Sala yra apie 780 metrų į šiaurę nuo Oodaaq ir yra vos 30 m pločio ir 60 m ilgio, teigiama pranešime. Salą sudaro nedideli jūros dugno dumblo ir morenos, arba ledynų palikto dirvožemio ir uolienų pylimai.

Tačiau sala gali netrukus išnykti ir tikriausiai galėtų būti priskirta trumpalaikėms salelėms, teigiama pareiškime. „Niekas nežino, kiek laiko ji išliks. Iš esmės ji gali išnykti, kai tik užklups nauja galinga audra“, – sakė M.Raschas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas