Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ne tik žmonės atlieka gyvybę gelbstinčias operacijas: štai vienintelis žinomas tai gebantis vabzdys

Mokslininkai nustatė, kad Floridoje (JAV) gyvenančios skruzdėlės atlieka gyvybę gelbstinčias operacijas. Jos yra tik antrasis pasaulyje žinomas vabzdys, kuris tai daro – po žmonių, skelbia „Live Science“.
Skruzdėlė
Skruzdėlė / Photos.com nuotr.

Tyrėjai nustatė, kad Floridoje gyvenančios skruzdėlės (Camponotus floridanus) identifikuoja kitų savo rūšies skruzdžių galūnių žaizdas ir gydo jas valydamos arba amputuodamos galūnes.

Tokias išvadas tyrėjų komanda paskelbė liepos 2 d. žurnale „Current Biology“.

„Kai kalbame apie amputavimą, tai yra tiesiog vienintelis atvejis gyvūnų karalystėje, kai individas kitam savo rūšies nariui atlieka amputaciją – sudėtingą ir sistemingą“, – sako pagrindinis tyrimo autorius, Viurcburgo universiteto Vokietijoje elgesio ekologas Erikas Frankas.

2023 m. E. Franko komanda atrado, kad Afrikos skruzdžių rūšis (Megaponera analis) gali gydyti užkrėstas savo rūšies skrudžių žaizdas antimikrobine medžiaga, gaminama jų liaukose. Floridos skruzdelės neturi analogiškų liaukų, todėl komanda norėjo išsiaiškinti, kaip ši rūšis tvarkosi su kolonijos narių žaizdomis.

Konkrečiai tyrėjai nagrinėjo dviejų tipų kojų žaizdas: žaizdas ant šlaunies ir ant blauzdos.

Eksperimentų metu jie pastebėjo, kad skruzdelės savo lizdo narių šlaunų sužeidimus gydė valydamos žaizdą burna ir amputuodamos koją ją perkąsdamos, o blauzdos žaizdas gydė tik valydamos.

Atlikus operacijas, skruzdėlių-pacienčių išgyvenamumas gerokai pagerėjo. Šlaunies sužalojimų atveju, kai buvo atlikta amputacija, skruzdėlių išgyvenamumas pagerėjo nuo mažiau nei 40 proc. – iki 90–95 proc., o blauzdos sužalojimų atveju išgyvenamumas, išvalius žaizdas, išgyvenimo galimybės pagerėjo nuo 15 proc. iki 75 proc.

„Skruzdėlės sugeba nustatyti žaizdą, pamatyti, ar ji infekuota, ar sterili, ir ją atitinkamai gydyti ilgą laiką, vienintelė medicinos sistema, galinti su tuo varžytis, yra žmogiškoji“, – sako E.Frankas.

Skruzdėlių gebėjimas selektyviai atpažinti ir gydyti žaizdas yra įgimtas, teigia tyrėjai. Pastarieji sako neradę to mokymosi įrodymų. Dabar mokslininkai tęs savo tyrimus su kitomis skruzdėlių rūšimis, kurios neturi specialių antimikrobinių liaukų, kad išsiaiškintų, ar kitos skruzdėlės taip pat geba atlikti operacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus