Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neleidžia ilsėtis ir mirusiems: buvusios „YouTube“ vadovės mirtį susiejo su vakcinomis

Internautai vis dar atsisako pamiršti COVID-19 pandemiją ir nuo jos gelbėjusias vakcinas. Šį kartą jie prisiminė iš tiesų neegzistuojantį „turbo vėžį“, kurį neva sukelia skiepai nuo koronaviruso. Nauju skeptikų taikiniu tapo neseniai mirusi buvusi vaizdo įrašų platformos „YouTube“ vadovė Susan Wojcicki.
Susan Wojcicki
Susan Wojcicki / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susiejo darbą, mirtį ir skiepus

Viena internautė savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo naujiena apie moters mirtį, ją susiedama su vakcinomis.

„Susan Wojcicki, visiškai paskiepyta buvusi „YouTube“ generalinė direktorė, atsakinga už vadinamųjų „vakcinų sąmokslo teorijų“ uždraudimą platformoje, mirė po dvejus metus trukusios kovos su agresyvia vėžio forma.

Gal jie tikrai tikėjo vakcinų galia?“ – retoriškai klausė moteris.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Ne kartą tikrinta dezinformacija

Kaip šaltinį internautė nurodė straipsnį, publikuotą žinomoje melagienų svetainėje „The People‘s Voice“. Ankščiau tinklalapis buvo žinomas kaip „NewsPunch“ ir „Your News Wire“.

2017-aisiais „BuzzFeed News“ nurodė, kad tąmet puslapis buvo antras pagal dydį populiarių melagienų, platinamų socialiniame tinkle „Facebook“, šaltinis.

2018 m. „Poynter“ atlikta analizė parodė, kad faktų tikrintojai iš, pavyzdžiui, „Snopes“, „FactCheck“, „PolitiFact“, „Associated Press“, per kelerius metus paneigė šios svetainės publikuotą informaciją daugiau nei 80 kartų.

Ką paskelbė?

„The People‘s Voice“ pasirodžiusio teksto antraštė skelbia: „YouTube“ vadovė Susan Wojcicki, uždraudusi „vakcinų sąmokslo teorijas“, mirė nuo turbo vėžio“.

Rašoma, kad jos vadovavimo laikotarpis pasižymėjo tariama bet kokios informacijos, prieštaraujančios Anthony Fauci ir Billo Gateso teiginiams apie vakcinas, cenzūra.

Publikacijoje pažymėta, kad S.Wojcicki buvo rasta negyva Menlo parko garažuose, kur buvo įkurta kompanija „Google“.

Taip pat rašoma, neva daugelis žymiausių pasaulio onkologų perspėjo, kad „mRNA injekcijos sukelia turbo vėžio atvejų sprogimą visame pasaulyje, o daugelis žmonių miršta daug greičiau nei bet kada anksčiau“.

Tikroji mirties priežastis

Buvusi „YouTube“ generalinė direktorė S.Wojcicki mirė rugpjūčio 9 d., eidama 57-uosius. Prieš tai ji dvejus metus kovojo su plaučių vėžiu. Dauguma naujienų portalų kaip pagrindinį šaltinį, pranešusį apie jos mirtį, citavo S.Wojcicki vyrą. Nei vienas neskelbė, kad moters gyvybė užgeso garaže.

Vida Press nuotr./Susan Wojcicki
Vida Press nuotr./Susan Wojcicki

S.Wojcicki buvo su „Google“ nuo pat pirmų dienų, kuomet du bendrovės įkūrėjai jos garaže Menlo parke kūrė paieškos sistemą. Vėliau ji tapo viena pirmųjų „Google“ darbuotojų ir kompanijoje įvairiose pareigose išdirbo 25 metus.

S.Wojcicki devynerius metus ėjo „YouTube“ generalinės direktorės pareigas, o pernai paskelbė, kad pasitraukia iš šių pareigų, kad galėtų sutelkti dėmesį į šeimą, sveikatą ir asmeninius projektus.

Shutterstock nuotr./„Youtube“
Shutterstock nuotr./„Youtube“

2021 m. „YouTube“ pranešė, kad nuo COVID-19 pandemijos pradžios pašalino daugiau kaip 1 mln. vaizdo įrašų su pavojinga dezinformacija apie koronavirusą.

2022 m. kelios faktus tikrinančios organizacijos adresavo jai laišką, kuriame apkaltino „YouTube“, kad tai yra „vienas iš pagrindinių dezinformacijos internete kanalų visame pasaulyje“.

Grėsmingai skambančią ligą išgalvojo gydytojas

Tokia vėžio forma, kaip „turbo vėžys“ apskritai neegzistuoja. Tai tėra sąmokslo teorija, pasak kurios, nuo COVID-19 pasiskiepiję žmonės dažnai suserga greitai besivystančiu vėžiu.

AstraZeneca COVID-19 vakcina.
AstraZeneca COVID-19 vakcina.

Vienas šios teorijos pradininkų buvo šeimos gydytojas Charlesas Hoffe, dėl kurio buvo pradėtas tyrimas Britų Kolumbijos (Kanados provincijos) gydytojų ir chirurgų kolegijoje už nusižengimą, susijusį su melagingos informacijos apie COVID-19 vakcinas skleidimu.

Vienoje savo tinklalaidžių jis teigė, kad COVID-19 vakcinos pažeidžia recipientų imuninę sistemą ir sukelia naujas agresyvias vėžio formas bei ligos paūmėjimus remisijos metu.

„Turbo vėžys“ neegzistuoja

Šiuos teiginius ne kartą paneigė mokslininkai.

Britų Kolumbijos sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad vakcinos nėra susijusios su kokiomis nors vėžio formomis.

„Nei Kanadoje, nei visame pasaulyje nėra įrodymų, kad skiepijimas sukelia kokių nors formų vėžį arba kad COVID-19 vakcinos lemia greitą vėžio progresavimą.

Taip pat nėra jokių įrodymų, kad COVID-19 vakcinos gali pakenkti imuninei sistemai; priešingai, įrodymai tvirtai patvirtina, kad vakcinos sukelia stiprų ir veiksmingą imuninį atsaką, kuris apsaugo nuo sunkios SARS CoV-2 ligos“, – rašoma pranešime.

Johnso Hopkinso sveikatos saugumo centro imunologijos ekspertė ir vyresnioji mokslininkė daktarė Gigi Gronvall teigė, kad „nėra jokio pagrindo nė vienam iš čia pateiktų teiginių“.

Tai patvirtino ir kiti ekspertai. „Nature“ vėžio žurnalo „Oncogene“ vyriausiasis redaktorius, Londono imperatoriškojo koledžo vėžio medicinos ir onkologijos profesorius Justinas Stebbingas teigė, kad apie tokį terminą apskritai nėra girdėjęs.

„Niekada negirdėjau termino „turbo vėžys“, tačiau akivaizdu, kad kai kurie vėžiniai susirgimai yra agresyvesni už kitus, nepriklausomai nuo vėžio tipo ar amžiaus“, – teigė jis.

Karališkojo radiologų koledžo medicinos direktorius Nicky Thorpas patikino, jog toks terminas apskritai nevartojamas recenzuojamoje literatūroje.

Nacionalinio vėžio instituto interneto svetainėje taip pat nurodoma, jog nėra jokių įrodymų, kad COVID-19 vakcinos sukelia vėžį, lemia ligos pasikartojimą ar progresavimą.

Ekspertai užsiminė 2022 m. pastebėję padaugėjusių vėlyvosios stadijos vėžio susirgimų, tačiau spėjo, jog tai greičiausiai buvo pandemijos metu sustojusios medicinos sistemos poveikis.

Portalas 15min anksčiau jau rašė, kas yra „turbo vėžys“ ir iš kur šis terminas kilęs.

Taip pat skaitykite: Kas tas „turbo vėžys“ apie kurį kalba sąmokslo teorijų kūrėjai?

Taip pat skaitykite: Ar tikrai „Pfizer“ ėmėsi gydyti vakcinų sukeltą „turbo vėžį“?

15min verdiktas: melas. S.Wojcicki mirė nuo plaučių vėžio, o ne nuo „turbo vėžio“, nes toks terminas apskritai neegzistuoja. Tai yra sąmokslo teorijų mėgėjų ir „antivakserių“ išgalvota liga.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas