Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netekote danties? Mokslininkai atskleidžia, kada bus prieinamas vaistas, galintis jį atauginti

Paskelbta, kad kitų metų liepą bus pradėti klinikiniai galimo dantų atauginimo gydymo klinikiniai bandymai, kurie bus atliekami remiantis dešimtmečius trunkančiais šios srities tyrimais. Jei šie bandymai bus sėkmingi, vaistai, galintys atauginti prarastus dantis, galėtų rastis iki 2030 metų, rašo sciencealert.com.
Dantų priežiūra
Dantų priežiūra / 123RF.com nuotr.

Tyrimams vadovauja Japonijos Kitano ligoninės Medicininių tyrimų instituto komanda, o jie skirti žmonėms, sergantiems anodontija – reta genetine liga, dėl kurios pieniniai ir suaugusiųjų dantys neauga įprastu būdu.

Gydymas iš pradžių bus skirtas mažiems vaikams, sergantiems šia liga, tačiau mokslininkai mano, kad vėliau jį būtų galima taikyti ir plačiau – žmonėms, turintiems dažnesnių dantų problemų, pavyzdžiui, dantenų ligų.

„Idėja išauginti naujus dantis yra kiekvieno odontologo svajonė“, – „The Mainichi“ sakė Kitano ligoninės odontologijos ir burnos chirurgijos skyriaus vadovas Katsu Takahaši. „Dirbu prie to nuo tada, kai buvau magistrantūros studentas. Buvau įsitikinęs, kad sugebėsiu tai įgyvendinti“, – pridūrė jis.

Pasirodo, USAG-1 geno antikūnai gali stimuliuoti nuo įgimtos dantų agenezės kenčiančių pelių dantų augimą.

Buvo atrastas antikūnas, kuris saugiai, nesukeldamas jokio rimto šalutinio poveikio, galėjo blokuoti tam tikrą USAG-1 aktyvumą pelėms ir šeškams, todėl buvo paskatintas dantų augimas.

Kitas žingsnis – išsiaiškinti, ar tą patį galima pakartoti ir su žmonėmis.

„Anti-USAG-1 antikūnų gydymas pelėms yra veiksmingas dantų regeneracijai ir gali tapti proveržiu gydant dantų anomalijas žmonėms“, – rašo tyrėjai.

Straipsnis apie šį tyrimą buvo paskelbtas žurnale „Nature“ 2021 m. liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas