Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėtų mirčių skaičius JAV ženkliai išaugo

Naujas tyrimas rodo – JAV žmonės miršta dažniau nei kitose panašiose dideles pajamas gaunančiose šalyse, ir šis skirtumas tik didėja, rašo „Science Alert“.
Greitoji pagalba
Greitoji pagalba / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

2021 m. iš 3 456 000 mirčių JAV daugiau nei 892 000, arba maždaug 1 mirtis iš 4, buvo „perteklinė“, „Science Alert“ rašė Patrickas Heuvelinesas, Kalifornijos universiteto Los Andžele sociologijos profesorius.

2019 m. šis skaičius siekė 483 000 mirčių, arba beveik 1 iš 6. Tai reiškia, kad 2019-2021 m. perteklinių mirčių skaičius JAV padidėjo 84,9 proc.

Mirties atvejų perteklius reiškia faktinį tam tikrais metais įvykusių mirčių skaičių, palyginti su numatomu mirčių skaičiumi per tą patį laikotarpį, remiantis ankstesniais metais.

Savo tyrime mokslininkas lygino JAV mirčių skaičių su mirčių skaičiumi penkiose didžiausiose Vakarų Europos šalyse: Anglijoje ir Velse, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Ispanijoje.

„Šios penkios šalys yra tinkamas palyginimas, nes jos yra beveik, jei ne visai, tokios pat turtingos kaip JAV, o jų gyventojų skaičius ir įvairovė yra panašūs į JAV gyventojų skaičių“, – rašė jis.

Šios ir taip nerimą keliančios ilgalaikės perteklinio mirtingumo tendencijos spartėjimą JAV dar labiau padidino tai, kad JAV buvo didesnis mirtingumas nuo COVID-19, palyginti su panašiomis šalimis.

Tačiau vien tik COVID-19 nelemia pastaruoju metu padidėjusio perteklinių mirčių skaičiaus JAV, palyginti su lyginamosiomis šalimis, teigiama tyrime.

Kodėl tai svarbu

XX a. kylantis gyvenimo lygis ir medicinos pažanga leido turtingų šalių gyventojams gyventi ilgiau ir kokybiškiau.

123rf.com nuotr./Empire State Building
123rf.com nuotr./Empire State Building

Atsižvelgiant į tai, kad JAV yra pasaulio ekonomikos viršuje, turinti pažangiausias medicinos technologijas, amerikiečiai turėtų turėti pranašumą prieš kitas šalis pagal gyvenimo trukmę ir mirtingumą.

Tačiau per pastaruosius 50 metų daugelis pasaulio šalių aplenkė JAV su sparčiai mažėjančiu mirtingumu.

Palyginti su maždaug 20 kitų dideles pajamas gaunančių šalių, maždaug nuo XX a. septintojo dešimtmečio vidurio JAV vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė nukrito į žemiausias gyvenimo trukmės pakopas.

Širdies ir kraujagyslių ligų paplitimas pastaraisiais dešimtmečiais buvo svarbus veiksnys, lėmęs gyvenimo trukmės pokyčius visame pasaulyje. Tačiau nors kitose pasaulio šalyse mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų toliau mažėjo, JAV šis rodiklis nepakito.

Pagrindinė šios tendencijos priežastis – didėjantis nutukimas ir tyčinės žmogžudystės, ypač padarytos šaunamaisiais ginklais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas