Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neurologai aptiko smegenų sritį, kuri gali pakeisti senus įpročius

Įpročiai taip įsišakniję mūsų smegenyse, kad mes juos dažniausiai atliekame automatiškai. Tai leidžia rinktis vis tą patį kelią į darbą, nebandant to kvestionuoti. Kaip bebūtų, naujausias neurologų tyrimas parodė, kad maža smegenų sritis daro didelę įtaką kasdienių įpročių susiformavimui, rašo Phys.org.
Smegenys.
Smegenys. / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Mokslininkų išvados suteikia tam tikros vilties tiems, kurie siekia atsikratyti senų įpročių. Nors įpročiai dažnai yra tvirtai įsišakniję, paaiškėjo, kad viena smegenų sritis nulemia įpročių įsitvirtinimą. Šis atradimas taip pat suteikia vilties, kad bus galima išgydyti žmones, kurie kenčia nuo tokių ligų kaip obsesinis-kompulsinis sutrikimas.

Tyrimas parodė, kad viena smegenų žievės dalis nulemia, kokie įpročiai taps kasdieniai. Taip pat pasitvirtino iki šiol tarp neurologų vyravusi nuomonė kad IL smegenų žievė yra linkusi senus įpročius pakeisti naujais. Net ir nutrūkęs įprotis yra vis pakeičiamas nauju. 

„Mes dažnai linkę manyti, kad neverta gilintis į įpročių esmę. Išnykęs įprotis neatlaisvina smegenų – tam tikra smegenų žievės dalis visada kontroliuoja įpročių pasiskirstymą“, – teigė vienas iš tyrimo autorių, profesorius Annas Graybielas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas