Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norite pagerinti savo sveikatą? Nusnūskite pietų miego

Mokslininkai teigia, kad trumpas pietų miegas dienos metu gali padėti apsaugoti smegenų sveikatą senstant, mat ši praktika susijusi su didesniu smegenų tūriu, rašo „The Guardian“.
Vyras miega prie kompiuterio
Vyras miega prie kompiuterio / 123RF.com nuotr.

Ankstesniuose tyrimuose buvo teigiama, kad ilgas pietų miegas gali būti ankstyvasis Alzheimerio ligos simptomas, tačiau kiti tyrimai atskleidė, kad trumpas miegelis gali pagerinti žmonių gebėjimą mokytis.

Dabar mokslininkai teigia radę įrodymų, kad trumpas prigulimas ir užsnūdimas pietų metu yra puiki prevencija nuo smegenų tūrio mažėjimo senstant.

Pasak mokslininkų grupės, tai labai svarbu, nes su amžiumi vykstantis smegenų susitraukimas pagreitėja žmonėms, turintiems pažinimo problemų ir sergantiems neurodegeneracinėmis ligomis, o kai kurie tyrimai rodo, kad tai gali būti susiję su miego sutrikimais.

„Remdamiesi šiais tyrimais, nustatėme ryšį tarp įprasto miego dienos metu ir didesnio bendro smegenų tūrio, o tai gali reikšti, kad reguliarus miegas apsaugo nuo neurodegeneracijos, nes kompensuoja prastą miegą“, – pažymi tyrėjai.

Apskritai komanda nustatė ryšį tarp genetinio polinkio į įprastą miegą dieną ir didesnio smegenų tūrio.

„Gali būti, kad trumpas dienos miegas gali padėti išsaugoti smegenų tūrį, o tai yra teigiamas dalykas, galintis padėti išvengti demencijos“, – sakė tyrėjai ir pridūrė, kad ankstesni tyrimai rodė, jog naudinga gali būti iki 30 minučių trukmės miegas.

Žinoma, yra daugybė rizikos veiksnių, galinčių sukelti demenciją, o daugelis kitų veiksnių taip pat gali turėti įtakos smegenų tūriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas