Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo Antarktidos atskilęs Singapūro dydžio ledkalnis kėsinasi sudrumsti laivų prekybą

Didžiosios Britanijos mokslininkai praneša, kad vandenynu plaukia nuo Antarktidos atskilęs milžiniškas ledkalnis, galintis sutrukdyti laivybos maršrutus, skelbia BBC.
Nuo Antarktidos atskilęs ledkalnis
Nuo Antarktidos atskilęs ledkalnis / Scanpix nuotr.

Dar šių metų liepos mėnesį nuo Antarktidos ledyno „Pine Island Glacier“ atskilęs ledkalnis užima maždaug 700 kvadratinių kilometrų ploto.

„Nuo liepos mėnesio, kai nuolauža atskilo, ji beveik nepajudėjo, nes Antarktidoje buvo žiema, – aiškino vyriausiasis tyrėjas Grantas Biggas iš Šefildo universiteto.– Bet pastarosiomis dienomis jis ėmė slinkti pirmyn ir nuo ledyno atitolo per keletą kilometrų.“

Buvo pastebėta, kad Singapūro dydžio ledkalnis slinko pro Dreiko sąsiaurį. Jeigu milžiniškas ledo luitas ir toliau slinks ta pačia trajektorija, jis atsidurs toje vietoje, kur susikerta tarptautiniai laivų maršrutai.

Mokslininkai naudoja duomenis iš daugelio palydovų, kad nustatytų, kokia kryptimi ledkalnis judės toliau, taip pat ketinama mėginti pakeisti ledkalnio kryptį.

Milžiniškas ledynas „Pine Island Glacier“, kuris sudaro maždaug dešimtadalį visos Vakarų Antarktidos ledo dangos, yra ilgiausias ir greičiausiai slenkantis ledynas Antarktidoje.

Pasak mokslininkų, ledkalniai nuo jo atskyla kas šešerius ar dešimtį metų. Paskutinius kartus jie buvo atskilę 2001 ir 2007 metais.

Pirmuosius įtrūkimus ledyne mokslininkai pastebėjo dar 2011 m. spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas