Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
03 14

Nusikaltėlis ieško „Bitė“, „Tele2“, „Itella“ ir „Dpd“ darbuotojų: turi planą

Nusikaltėliai nusitaikė į telekomunikacijų bei siuntų pristatymo įmonių darbuotojus – skelbimas, raginantis atsiliepti dirbančius šiose bendrovėse, pasirodė vienoje „Telegram“ grupėje. 15min žurnalistės atliko eksperimentą – siekdamos išsiaiškinti, kokią schemą jis sugalvojo ir koks jo tikslas, prisistatė „Bitė Lietuva“ darbuotoju ir užmezgė ryšį su sukčiumi.
15min iliustracija
15min iliustracija / 15min montažas

Ieško konkrečių darbuotojų

„Telegram“ grupėje pasirodė paslaptingas skelbimas, kuriuo ieškoma žmonių, dirbančių konkrečiose Lietuvoje veikiančiose įmonėse. Įraše paminėtos „Bitė“, „Tele2“, „Itella“ ir „Ddp“ bendrovės.

Be to, ieškoma ne bet kokių darbuotojų: prašoma atsiliepti tuos, kurie telekomunikacijų įmonėse dirba su klientų aptarnavimu, o siuntų pristatymo bendrovėse – kurjeriais, sandėlio vadovais ar užima aukštesnes pareigas.

Tokios specifinės paieškos tikslo skelbimą patalpinęs asmuo viešai nenurodo – tikina, kad viskas bus aptarta tarpusavyje, kai žmogus įrodys esąs konkrečios įmonės darbuotojas. Be to, žadamas konfidencialumas bei finansinė nauda už atliktus darbus.

Ekrano nuotr./Įrašas „Telegram“ platformoje
Ekrano nuotr./Įrašas „Telegram“ platformoje

Nors skelbimą parašęs asmuo nežinomas, kai kurios detalės leidžia spėti turint reikalą su programišiumi. „Telegram“ grupėje jis dalijosi sausį nutekintais „Iki“ klientų duomenis – dokumente matyti klientų el. pašto adresai, jų „Iki“ lojalumo programos paskyrų slaptažodžiai, lojalumo kortelių numeriai, sukaupti lojalumo taškai. Po šio incidento „Iki“ įvedė dviejų faktorių autentifikaciją – jungiantis prie paskyros prašoma įvesti SMS žinute gautą 4 skaitmenų kodą.

Suintriguotos tokio skelbimo15min žurnalistės pabandė išsiaiškinti, kas už jo slypi ir susisiekė su skelbimo autoriumi, prisistatydamos „Bitė Lietuva“ darbuotoju. Štai ką žurnalistėms pavyko sužinoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius