Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nustatytas naujas COVID-19 variantas: jungia delta ir omikron mutacijas

Mokslininkai patvirtino, kad egzistuoja naujas COVID-19 variantas, kuris pirmą kartą sujungia mutacijas iš omikrono ir delta variantų. Apie užsikrėtimus jau pranešta skirtingose Europos ir JAV vietose.
Deltakron
Deltakron / 123RF.com nuotr.

Naujasis hibridinis variantas, neoficialiai pavadintas „deltakron“, buvo patvirtintas atlikus genomo sekvenavimą, kurį atliko "IHU Méditerranée Infection" (Marselis, Prancūzija) mokslininkai, jis aptiktas keliuose Prancūzijos regionuose, rašoma straipsnyje, kovo 8 dieną paskelbtame „medRxiv“.

Tarptautinės duomenų bazės GISAID duomenimis, šios atmainos atvejų taip pat nustatyta Danijoje ir Nyderlanduose. Pasak „Reuters“, Kalifornijoje įsikūrusi genetikos tyrimų bendrovė „Helix“ nustatė du atvejus JAV. „The Guardian“ praneša apie dar 30 atvejų, nustatytų Jungtinėje Karalystėje.

Hibridinis variantas atsirado vykstant vadinamajai rekombinacijai – kai du viruso variantai vienu metu užkrečia pacientą, apsikeičia genetine medžiaga ir sukuria naują palikuonį. Mokslininkai teigia, kad deltakrono varianto „pagrindas“ yra delta variantas, o jo smaigalio baltymas, leidžiantis virusui patekti į šeimininko ląsteles, yra kilęs iš omikrono varianto, rašoma „medRxiv“ straipsnyje.

„Žinojome, kad rekombinantiniai įvykiai gali nutikti žmonėms ar gyvūnams, esant keliems cirkuliuojantiems #SARSCoV2 variantams“, – antradienį tviteryje rašė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vyriausiasis mokslininkas dr. Soumya Swaminathanas. S.Swaminathanas pabrėžė, kad „reikia palaukti, kol bus atlikti eksperimentai šio viruso savybėms nustatyti“.

GISAID duomenimis, manoma, kad naujasis variantas cirkuliuoja nuo sausio mėnesio.

PSO COVID-19 techninė vadovė Maria Von Kerkhove spaudos konferencijoje sakė, kad kol kas mokslininkai nepastebėjo jokių naujojo varianto sukeltų ligos eigos pokyčių, palyginti su ankstesniais variantais, tačiau šiuo metu atliekama daug mokslinių tyrimų, rašo „Live Science“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas