Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nutekinti dokumentai apie itin slaptą Izraelio droną

Nutekinti žvalgybos dokumentai atskleidė, kad Izraelis turi itin slaptą tolimojo nuotolio nepilotuojamą stebėjimo droną, galintį vykdyti slaptas operacijas Artimuosiuose Rytuose, rašo „Defence Blog“.
Nutekinti dokumentai apie itin slaptą Izraelio droną.
Nutekinti dokumentai apie itin slaptą Izraelio droną. / Ekrano nuotr.
Temos: 2 Izraelis Dronas

Spalio 15 ir 16 d. „Telegram“ paskelbtuose dokumentuose išsamiai aprašomas Izraelio pasirengimas galimiems kariniams smūgiams Iranui ir nurodoma, kad egzistuoja slapta, anksčiau visuomenei neatskleista bepiločių orlaivių programa.

Remiantis nutekintais dokumentais, spalio 15–16 d. Izraelio karinės oro pajėgos vykdė slaptas bepiločių orlaivių operacijas, naudodamos šiuos pažangius nepilotuojamus orlaivius (UAV) tolimam ir slaptam stebėjimui.

JAV Nacionalinė erdvinės žvalgybos agentūra (angl. National Geospatial-Intelligence Agency, NGA) patvirtino šią žvalgybinę informaciją ir pastebėjo, kaip antžeminis personalas bei įranga ruošia bepiločius orlaivius Ramono oro pajėgų bazėje Izraelio pietuose.

„Spalio 15–16 d. Izraelio oro pajėgos tęsė slaptas bepiločių orlaivių operacijas“, – pažymima dokumentuose ir priduriama, kad vaizdų analizė rodo, jog Izraelio bepiločiai orlaiviai gali vykdyti ilgalaikes žvalgybos ir stebėjimo (ISR) misijas virš Irano bei platesnio regiono taikinių.

Ši informacija naujai atskleidžia Izraelio žvalgybos pajėgumus ir leidžia suprasti itin slaptą Izraelio karinio aparato aspektą. Tolimojo nuotolio bepiločiai orlaiviai leidžia Izraeliui nepastebimai veikti jautriose teritorijose, ypač Irane, kur išlieka didelė įtampa dėl Teherano branduolinės programos ir paramos įvairioms grupuotėms regione.

Su nutekintais dokumentais susipažinęs šaltinis patvirtino jų autentiškumą, o JAV pareigūnai šiuo metu tiria slaptos informacijos nutekėjimą. Šie atskleidimai paskelbti tuo metu, kai tarp Izraelio ir Irano tvyro padidėjusi įtampa – abi šalys dalyvauja sudėtingoje konfrontacijoje įvairiose srityse, įskaitant kibernetinį karą ir slaptas karines operacijas.

Nutekinti dokumentai taip pat sukėlė susirūpinimą dėl galimų Izraelio karinių veiksmų planų. Izraelio pareigūnai jau seniai įspėjo, kad imsis būtinų veiksmų, kad neleistų Iranui įsigyti branduolinių ginklų, ir tai pakartojo pastaraisiais mėnesiais, kai derybos dėl Irano branduolinės programos sutriko.

Be žvalgybinių skrydžių virš Irano, dokumentuose taip pat atkreipiamas dėmesys į platesnius Izraelio žvalgybos duomenų rinkimo pajėgumus Artimuosiuose Rytuose. Neatskleista dronų programa suteikia Izraeliui didelį pranašumą stebint savo priešininkus, nes dronai realiuoju laiku teikia žvalgybinę informaciją apie karinius įvykius visame regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento