Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

NVSPL atsiima švietimo įstaigoms siųstus pratęsto galiojimo COVID-19 testus, juos vertins

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) atsiima švietimo įstaigoms išsiųstus COVID-19 testus, kurių galiojimo terminas pratęstas, jie bus vertinami.
COVID-19 greitasis testavimas / Irmantas Gelūnas / Fotobankas nuotr.
COVID-19 greitasis testavimas / Irmantas Gelūnas / Fotobankas nuotr.

„Apie patį faktą, kad buvo pateikti testai, sužinojome pirmadienį. Iškart buvo duotas nurodymas juos atšaukinėti“, – LRT „Panoramai“ trečiadienį sakė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Ministerijos duomenimis, savivaldybės švietimo įstaigoms skirtų koronaviruso testų su pratęstu galiojimu gavo apie 200 tūkstančių.

Kaip LRT portalui nurodė NVSPL laikinoji vadovė Svajūnė Muralytė, laboratorija testus atsiima „siekdama išvengti nepasitenkinimo ir nesusipratimų“, bus vertinama jų kokybė.

NVSPL direktoriaus pavaduotojos Rositos Marijos Balčienės teigimu, testų galiojimo terminas gamintojo yra oficialiai pratęstas 18-ai mėnesių, ministerija apie tai buvo informuota pernai, taip pat dalijant pratęsto galiojimo testus.

„Antrą kartą tiesiog mūsų specialistai nepriminė to, gal, aišku, reikėjo priminti. Bet testai yra galiojantys“, – „Panoramoje“ kalbėjo R. M. Balčienė.

Anot Valstybės duomenų agentūros, rugpjūčio 6-ąją numanomas sergančiųjų koronavirusu skaičius Lietuvoje siekė 2 tūkst. 116. Per pastarąjį mėnesį fiksuotos keturios mirtys dėl COVID-19 ligos, viena iš jų – rugpjūtį.

Iš viso nuo 2020-ųjų gruodžio Lietuvoje mirė 9 tūkst. 908 žmonės, kurių pagrindine mirties priežastimi buvo įvardytas koronavirusas.

SAM rekomenduoja visiems gyventojams, jaučiantiems koronavirusui būdingus simptomus, atlikti testą ligos nustatymui. Tokiu atveju taip pat patariama likti namuose ir kreiptis į gydymo įstaigą.

Dažniausi COVID-19 ligos simptomai yra karščiavimas, sausas kosulys, nuovargis. Tarp rečiau pasitaikančių simptomų – skonio ar kvapo nejutimas, nosies užgulimas, konjunktyvitas, gerklės, galvos, raumenų ar sąnarių skausmai.

Sunkios COVID‐19 ligos simptomai yra dusulys, apetito praradimas, sumišimas, nuolatinis skausmas ar spaudimas krūtinėje, aukšta temperatūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi