Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Oksfordo universiteto mokslininkė: kokios investicijos kuria tvaresnį pasaulį?

Matydami 20 proc. perkopiančią infliaciją, apie investicijas pradeda galvoti net ir niekada jomis nesidomėję asmenys – daugelis ieško būdų, kaip gelbėti santaupas. Bet tik labai retai susimąstome, jog investuodami galime ne tik apsaugoti savo pinigus nuo nuvertėjimo, bet ir daryti gerus darbus, skatinti visuomenėje teigiamus pokyčius, kurie mums atrodo svarbūs, pranešime žiniasklaidai teigia žaliosios ekonomikos ekspertė, Oksfordo universiteto dr. Ana Nacvalovaitė
Tvarumas
Tvarumas / 123RF.com nuotr.

Kaip tai gali atrodyti realybėje? Pirmiausia turbūt reikėtų pakalbėti apie socialines investicijas.

Socialinės investicijos – investicijos į žmogų

Teorija skelbia: socialinės investicijos – viena iš įmonių socialinės atsakomybės sričių, kuri pasireiškia per investicijas į žmogų. Tai gali būti investicijos į mokymus, žinias – darbo įgūdžių stiprinimą, integraciją į darbo rinką po ilgos pertraukos ir pan. Realiai ir labai tiesmukai – tai finansų panaudojimas siekiant socialinės naudos, o įmonėms – galimybė realizuoti savo socialinę misiją.

Beje, tikrai negalime dėti lygybės ženklo tarp socialinės investicijos ir paprasčiausios paramos ar labdaros. Jei pastaraisiais atvejais investuotojas nesivilia jokios finansinės grąžos ir tiesiog džiaugiasi padarę gerą darbą, socialinių investicijų atveju jau tikimasi ekonominės naudos. Pavyzdžiui, kažkas investuoja į kavinę ar restoranų tinklą, kuriame dirbs žmonės su negalia. Vienu šūviu siekiama nušauti du zuikius – suteikti negalią turintiems asmenims galimybę dirbti, ir gauti iš šios veiklos pajamų.

Žinoma, pelnas nebus toks, kokio galima tikėtis pasamdžius profesionalius darbuotojus, tai jau daugiau socialinės atsakomybės veiklos sfera. Tačiau ir galimybės gauti pajamų nereikėtų visiškai nurašyti. Pakvietę dirbti žmones su negalia, sulauksite lankytojų, kurie neabejingi tokiai idėjai ir taip pat mielai naudosis galimybe ne tik numalšinti alkį, bet ir tuo pačiu padaryti gerą darbą.

Tokios ir panašios investicijos padeda investuotojams dalyvauti socialiniuose pokyčiuose – remti idėjas ir iniciatyvas, kurios užtikrintų teigiamas permainas mūsų visuomenėje. Kiekvienas klientas, sumokėjęs už pietus Jūsų restorane, savo pinigais taip pat balsuoja už jas.

Kartu darome pasaulį geresne vieta gyventi

Tvarumas, socialinė atsakomybė – šie terminai, žinoma, pirmiausia siejami su verslo įmonėmis. Verslo veiklos tvarumas vis dažniau tampa įmonių prioritetu. Keičiantis klientų, ypač – jaunosios kartos nuostatoms, panašu, tokios įmonės gali tikėtis sėkmingos plėtros.

Asmeninio archyvo nuotr./Ana Nacvalovaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Ana Nacvalovaitė

Kalbant apie įmonių veiklą vis svarbesni aplinkosauginiai, socialiniai ir verslo valdymo principai arba ESG (angl. Environmental, Social and Governance) – tai kriterijai, pagal kuriuos įmonės veikla vertinama atsižvelgiant į jos poveikį aplinkai ir visuomenei. Šis vertinimas yra savanoriškas, tačiau vis dažniau įtraukiamas į įmonių metines ar tvarumo ataskaitas.

Tuos pačius vertinimo principus galima būtų taikyti ir investiciniams fondams – kur, į kokius verslus, į kokias veiklos sritis investuojami juose kaupiami pinigai. Finansų specialistai jau paskaičiavo, kad socialinių investicijų į tvarius tikslus grąža gali būti mažesnė, tačiau ilgesnėje perspektyvoje jos užtikrina stabilumą, rizikos ir naudos balansą. Be to, tokios investicijos padeda investuotojams dalyvauti socialiniuose pokyčiuose: padėti taupyti energiją ar užtikrinti alternatyvius energijos šaltinius, skatinti neįgalius žmones integruotis į darbo rinką, užtikrinti kokybišką vaikų priežiūrą bei lavinimą ir t. t.

Pasirinkdami tokius fondus investuotojai gali gauti ne tik finansinę grąžą, bet ir moralinį pasitenkinimą, kad siekdami apsaugoti savo pinigus nuo infliacijos, kartu daro pasaulį geresne vieta gyventi. Tuo pačiu ir toliau skatina fondus kelis ar keliolika procentų juose sukauptų lėšų skirti socialinėms investicijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas