Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Orkos Europoje nuskandino 3 laivus – ir moko kitus daryti tą patį

Orkos užpuolė ir nuskandino trečią laivą prie Europos Iberijos pakrantės, o ekspertai mano, kad jų elgesį kopijuoja likusi populiacijos dalis, rašo „Live Science“.
Orka prie Kanados krantų
Orka prie Kanados krantų / Shutterstock.com nuotr.
Temos: 2 Orka Gyvūnai

Trys orkos gegužės 4 d. naktį Gibraltaro sąsiauryje prie Ispanijos krantų užpuolė jachtą.

„Mažosios kratė vairą iš nugaros, o didžioji kelis kartus atsitraukė ir visa jėga taranavo laivą iš šono“, – Vokietijos leidiniui „Yacht“ sakė kapitonas Werneris Schaufelbergeris.

W.Schaufelbergeris sakė matęs, kaip mažosios orkos mėgdžiojo didžiąją. Ispanijos pakrančių apsaugos tarnyba išgelbėjo įgulą, tačiau jachta nuskendo prie įplaukimo į uostą.

Dviem dienomis anksčiau šešių orkų būrys užpuolė kitą burlaivį, plaukusį sąsiauriu. Laive buvęs Gregas Blackburnas sakė, kad motina orka mokė savo jauniklį, kaip taranuoti burlaivį.

Pranešimai apie agresyvius susidūrimus su orkomis prie Pirėnų pakrantės prasidėjo 2020 m. gegužę ir vis dažnėja. Atrodo, kad išpuoliai daugiausia nukreipti prieš burlaivius ir vyksta pagal aiškų modelį: orkos smogia, o paskui, sėkmingai sustabdžiusios laivą, praranda susidomėjimą.

Dauguma susidūrimų buvo nekenksmingi. Apskaičiuota, kad orkos užpuola vieną laivą iš 100.

Agresyvumo prieš laivus šuolis yra nesenai atsiradęs reiškinys, sakė mokslininkas Lópezas Fernandezas. Jis teigė manantis, kad traumuojantis įvykis galėjo paskatinti vienos orkos elgesio pokyčius, kuriuos likusi populiacijos dalis išmoko mėgdžioti.

„Žinoma, orkos tai daro tyčia, nežinome kilmės ar motyvacijos, tačiau gynybinis elgesys, pagrįstas trauma“, – sakė L.Fernandezas.

Ekspertai įtaria, kad orkos patelė patyrė „kritinį agonijos momentą“ – susidūrimą su laivu arba buvo sužeista neteisėtos žvejybos metu – kuris pakeitė jos elgseną.

Orkos yra socialūs padarai, kurie gali lengvai išmokti ir atkartoti kitų atliekamą elgesį.

Panašu, kad orkos šį elgesį laiko naudingu, nepaisant rizikos, kurią jos patiria atsitrenkdamos į judančias laivų konstrukcijas.

Neįprastas elgesys taip pat galėjo būti žaismingas arba tai, ką mokslininkai vadina „mada“ – vieno ar dviejų individų inicijuotas elgesys, kurį laikinai perima kiti, kol jo atsisakoma.

„Tai nepaprastai smalsūs ir žaismingi gyvūnai, todėl tai gali būti labiau žaidimas, o ne agresyvus elgesys“, – sakė Vašingtono universiteto ir pelno nesiekiančios organizacijos „Wild Orca“ mokslininkė Deborah Giles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus