Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Orkos žudikės artėja prie Lietuvos: užpuolė laivą Škotijoje

Praėjusią savaitę prie Šetlando salų pakrantės Šiaurės jūroje orka užpuolė jachtą. Tai kelia nerimą, nes ankstesni orkų išpuoliai prieš laivus įvyko prie Portugalijos ir Ispanijos krantų.
Orka
Orka / 123RF.com nuotr.

Pirmadienį daktaras Wimas Ruttenas plaukė iš Lerwicko, Šetlando salos, esančios už 650 km nuo šiaurinės Škotijos pakrantės, į Bergeną Norvegijoje, kai staiga pasirodė orka ir taranavo jo septynias tonas sveriančios jachtos laivagalį, pranešė „The Guardian“.

W.Ruttenas sakė, kad orka kelis kartus trenkė į laivą, sukeldama „švelnius smūgius“. Tai pirmas žinomas orkos išpuolis prieš laivą Šiaurės jūroje.

72 metų olandų fizikas ir patyręs buriuotojas sakė girdėjęs apie orkos incidentus aplink Portugaliją ir pridūrė, kad „labiausiai jį gąsdino garsus orkos kvėpavimas“.

Jis teigė, kad gyvūnas dingo, bet paskui „grįžo dideliu greičiu, du ar tris kartus, ir truputį apsuko ratą“.

Atrodo, ši orkų atakų tendencija plinta toliau ir gali būti, jog Šiaurės jūros orkos mokosi iš pietinių orkų populiacijų.

Panašus banginių žudikų elgesys reguliariai pastebimas prie Pirėnų pusiasalio krantų, o ekspertai teigia, kad nuo 2020 m. orkų sąveikų su laivais daugėja, anksčiau skelbė „Business Insider“.

123rf.com nuotr./Orka
123rf.com nuotr./Orka

Nors daugelis laivų susidūrimų su orkomis šioje teritorijoje buvo nepavojingi, banginių žudikių titulą gavusios orkos vis dažniau taranuodavo ir net nuskandindavo laivus.

Tiksli tokio elgesio priežastis lieka neaiški, tačiau kai kurie ekspertai mano, kad šią tendenciją gali lemti traumuota orkos patelė, o kitos orkos iš jos mokosi ir mėgdžioja agresyvų elgesį.

Dėl didėjančio incidentų skaičiaus mokslininkai nerimauja dėl jūreivių saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas