Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Orkų taikiniai – rykliai: jais minta dažniau, nei anksčiau manėme

Ekspertai teigia, kad Kalifornijos įlankoje, Meksikoje, orkos minta rykliais dažniau, nei galėjome pamanyti, rašo „Live Science“.
Orka
Orka / Shutterstock nuotr.

Ir orkos taikosi net į stambias ryklių rūšis, įskaitant bukasnukius ir juodapelekius ryklius. Be orkų į ryklius taikosi ir banginiai žudikai.

Rykliai yra taikiniais, mat jų kepenyse ir žarnyne yra daug maistingų medžiagų, nurodė tyrėjas Jesús Erick Higuera-Rivas.

Tyrėjai yra net užfiksavę keletą tokių medžioklių. Pavyzdžiui, vienu atveju jie stebėjo ryklį esant vandens paviršiuje, kai viena orka pasileido jo pusėn, praplaukdama pro jį. Tačiau tik tam, kad tuoj pat sugrįžtų atgal bandydama pataikyti į ryklio uodegą. Anot tyrėjų, tai yra medžioklės technika.

Kitas atvejis buvo fiksuotas, kai orka persekiojo bukasnukį ryklį ir galų gale smogė jam galva, o tada bandė užvožti uodega, rašo „Live Science“.

Kol kas mokslininkai teigia nežinantys, kokį poveikį ekosistemai gali turėti tokios medžioklės ir ar rykliai galų gale nuspręs palikti tą teritoriją.

Su tuo sutinka ir tyrime nedalyvavęs Robas Lottas, labdaros organizacijos „Whale and Dolphin Conservation“ atstovas. Anot jo, pasekmės ekosistemai dar neaiškios, tačiau akivaizdu, kad tokie aukščiausio lygio plėšrūnai, kaip rykliai, atlieka svarbų vaidmenį išlaikant ekosistemos pusiausvyrą, ir jei jų populiacija persikels į kitas naujas vietas, pasekmių tai gali turėti.

Visgi orkos ryklius medžioja jau daugiau nei 50 metų, tačiau tai matydavome gana retai. Ir naujasis tyrimas neįrodo, kad tokios medžioklės vyksta dažniau. Gali būti, kad tiesiog dėl geresnių šiuolaikinių technologijų, kaip dronai ar povandeninės kameros, galima dažniau pastebėti ir užfiksuoti tokias akimirkas.

Visgi Pietų Afrikoje dvi ryklius ėdančios orkos išgąsdino šimtus didžiųjų baltųjų ryklių ir jie pasitraukė iš Vakarų Kyšulio. Tačiau ekspertai negali patvirtinti, ar taip galėtų nutikti ir Kalifornijos įlankoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius