Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paliekate „Twitter“? Štai, ką žmonės sako apie gyvenimą be socialinių tinklų

Koks jausmas gyventi be socialinių tinklų srauto? Atsisakę „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“ žmonės dažniausiai sako, kad buvo verta, skelbia „The Wall Street Journal“.
Bendrovė "Twitter"
Bendrovė „Twitter“ / „Scanpix“ nuotr.

„Twitter“ priėmė JAV milijardieriaus Elono Musko pasiūlymą įsigyti bendrovę už 44 mlrd. dolerių. Po šios žinios daugybė „Twitter“ vartotojų ėmė skelbti apie savo pasitraukimą iš šio socialinio tinklo.

Neseniai vartotojai skelbė bėgsiantys ir iš „Instagram“, o prieš tai – „Facebook“. Po kiekvieno nepasitenkinimą sukeliančio epizodo socialiniuose tinkluose pasigirsta kalbų apie paskyrų ištrinimą visam laikui. Tiesa, tai iš tiesų padaro nedaugelis.

123RF.com nuotr./Facebook
123RF.com nuotr./Facebook

Remiantis „Pew Research Center“ apklausa, 2021 m. maždaug 70 proc. amerikiečių naudojosi socialiniais tinklais – šis skaičius išliko stabilus penkerius metus. Bendrovė „Meta Platforms Inc.“ vasario mėn. pranešė, kad „Facebook“ kasdienių aktyvių naudotojų skaičius pirmą kartą per mažiausiai dešimtmetį sumažėjo, tačiau praėjusią savaitę ji paskelbė, kad vartotojų skaičius vėl auga.

Socialinių medijų programėlės sukurtos taip, kad žmonės sugrįžtų. Dopamino antplūdis, kurį sukelia kitų žmonių „patiktukai“, gali sukelti euforijos jausmą. Tačiau yra ir neigiama to pusė. Nuolatinis kitų žmonių gyvenimo stebėjimas gali pakenkti jūsų suvokimui apie kūną, turėti įtakos miegui, nerimo lygiui ir produktyvumui.

„Šie jausmai verčia žmones apsvarstyti, kiek laiko, jei iš viso, jie nori praleisti socialiniuose tinkluose“, – sakė internetinės terapijos bendrovės „Talkspace“ vyresnioji klinikinė vadovė Kate Rosenblatt.

Daugelis žmonių, palikusių „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“, sako, kad dėl to tapo laimingesni, tačiau taip pat suprato, kad kai kurių dalykų jiems trūksta. Štai ką jie nori, kad kiti žinotų – ir tai, kas gera, ir tai, kas bloga.

Atsitraukti ne taip jau sunku

Kai esate įpratę tikrinti programėlę kasdien ar kelis kartus per dieną, kartais beprasmiškai atsidarote programėlę ir naršote.

„Buvau taip įsiurbta į neigiamus prisiminimus, klausimus ir konfliktų verpetus, kuriuos matydavau „Twitter“. Kai pirmą kartą išėjau iš jo, mano atmintis man liepė atsidaryti programėlę ir pradėti naršyti“, – sakė Kimberly Katiti, 28 metų menininkė iš Kalifornijos, kuri 2021 m. balandį paliko platformą.

„Per savaitę tai įveikiau“, – pripažino ji. „Tiesiog padėjau telefoną į šalį. Man nebekyla noras naršyti ir žiūrėti, kas vyksta pasaulyje.“

123RF.com nuotr./Naršymas telefone
123RF.com nuotr./Naršymas telefone

Jūs vis dar turite ryšį su pasauliu

Socialinė medija iš pradžių buvo būdas bendrauti su draugais, tačiau platformos evoliucionavo ir tapo įmonių ir žmonių dalijimosi naujienomis ir politika vietomis – E.Muskas pavadino „Twitter“ pasaulio „de facto miesto aikšte“.

Tačiau kartu su išaugusiu vaidmeniu atsirado dezinformacijos bei kitų problemų. Socialinės medijos išbraukimas iš jūsų gyvenimo gali paskatinti jus ieškoti kitų naujienų šaltinių. O tai, kad nesate prisijungę prie „Facebook“, nereiškia, kad praleisite svarbius kultūrinius momentus ir tendencijas.

„2008 m. prisijungiau prie „Twitter“, nes tai buvo kitoks ir naujesnis bendravimo būdas“, – sako 34 metų Christopheris Brittonas, kuris vadovauja rinkodaros verslui Floridos valstijoje. „Tuo metu nerimavau, kad nežengsiu koja kojon su aktualijomis.“ 2011 m. jis ištrynė savo „Twitter“ paskyrą ir dabar informaciją gauna per „Reddit“, „Apple News“ ir kitus šaltinius.

„O mano programa „Messages“ yra tokia pat gera, kaip ir bet kuri socialinio tinklo svetainė, kai palaikau ryšį su pažįstamais žmonėmis“, – sako J.Brittonas.

Žmonės gražesni

Žmonės „Facebook“ ar „Twitter“ bendrauja kiek kitaip, nei susitikę gyvai.

„Kai esi už klaviatūros sienos, daug lengviau rašyti nemandagius dalykus“, – pastebi 54 metų verslo analitikas J.J.Garcia iš Teksaso valstijos. „Tačiau susitikus asmeniškai tavo kaimynai, atrodo, mažiau linkę kalbėti apie tokius dalykus. Ir su jais galima geriau sutarti, kai nematai visų jų nuomonių internete.“

Jums gali kilti problemų siunčiant ar aukojant pinigus

„Facebook“ galite suvesti savo mokėjimo informaciją, kad galėtumėte pirkti ir parduoti daiktus „Marketplace“, siųsti pinigų šeimos nariams per „Messenger“ ir tiesiogiai aukoti kilniems tikslams. Palikus „Facebook“, tai gali tapti sudėtingiau, sakė Bobby Buchleris, 57 metų pensininkas, vidurinės mokyklos mokytojas iš Las Vegaso, kuris 2019 m. atsisakė socialinio tinklo.

„Twitter“ seku organizacijas, kurios gelbsti šunis. O jos skelbia pranešimus, kuriuose ragina aukoti „Facebook“, arba pateikia nuorodą į „Facebook“ paskelbtą pranešimą“, – sakė B.Buchleris.

Žmonės jūsų nepasigenda arba nepamena jūsų gimtadienio

Kristen Womack aktyviai veikė „Facebook“ ir „Instagram“, vadovavo grupėms, dalijosi straipsniais ir valdė smulkiojo verslo paskyrą. Tačiau kai 2016 m. ji paliko „Facebook“, o 2020 m. – „Instagram“, atrodė, kad niekas to nepastebėjo.

„Nė vienas žmogus nepasakė: „Oho, va, aš tavęs nebematau „Facebook“ ar „Instagram“. Aš tavęs pasiilgau“, – konstatavo 42 metų ponia Womack, „Microsoft Corp.“ korporacijos Mineapolyje produktų vadybininkė, – „Kai išeini iš vakarėlio, atrodo, kad tavęs netrūksta“.

O tie gimtadienio priminimai ir komentarai ant jūsų „Facebook“ sienos? Atsisveikinkite su jais. Nors tai padaryti gali būti neblogai.

„Feisbuke per mano gimtadienį atsirasdavo 300 žmonių sveikinimų, o tada reikėdavo visiems atsakyti ir pamėgti atsitiktinių žmonių komentarus“, – sakė 42 metų IT projektų vadovas Verlinas Kempbelas iš Los Andželo. „Dabar mano bendravimas yra nuoširdesnis. Per mano gimtadienį man parašė apie 20 žmonių. Esu laimingesnis“, – pripažino jis.

Jaučiatės produktyvesni

Palikę socialinę žiniasklaidą turite daugiau laisvo laiko – kartais daugiau, nei žinote, ką su juo dalyti.

„Nustebau supratusi, kiek daug laiko iššvaistydavau naršymui. Atsidarius kompiuterį rašyti, lengvai nuklysti į šalį“, – sakė Lindsey Zitzmann. 39 metų virtuali gyvenimo trenerė iš Villardo, Minesotos valstijoje, 2020 m. atsisakė „Instagram“.

„Dabar tais momentais, kai turiu kelias minutes, skaitau knygas, daugiau būnu su šeima arba gaminu maistą, neimdama į rankas telefono“, – pridūrė ji.

Draugai nutolsta

Socialinė žiniasklaida gali priversti jus jaustis, kad palaikote ryšį su žmonėmis vien dėl to, kad pamėgote jų žinutę arba kad kažkas pakomentavo vieną iš jūsų nuotraukų. Kai išeinate iš socialinių tinklų, kai kurie iš šių santykių nutrūksta.

„Man liūdna apie tai galvoti“, – sakė 18-metis Oliveris Murėjus iš Arkanzaso valstijos. Laisvai samdomas skaitmeninių technologijų menininkas sako, kad 2019 m. ištrynęs savo „Instagram" paskyrą prarado ryšį su kai kuriais interneto draugais. Dabar jis dalijasi savo darbais „Tumblr“ ir „Twitter“ tinkluose, kur nejaučia spaudimo nuolat skelbti pranešimus.

„Mane erzino visi paviršutiniški tuštybės įrašai“, – pripažino jis. „Vienintelis būdas, dėl kurio grįšiu į „Instagram“, yra tas, kad Elonas Muskas sugriaus „Twitter“, – pridūrė vaikinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas