Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatykite: 5 keisčiausi į krantą išplauti gyvūnai

Ne paslaptis, kad jūros gelmėse slypi daugybė keistų gyvių, kurių daugumos žmogaus akis dar net nėra regėjusi. Daugiau nei 80 proc. pasaulio vandenynų plotų yra neištyrinėti. Tiesa, kartais tai, kas glūdi giliausiose gelmėse visgi įmanoma pamatyti, kai šie gyvūnai būna išplaunami į krantą. Štai keletas iš jų.
Į krantą išplautas banginis
Į krantą išplautas banginis / ViralPress

Gigantiškasis kalmaras

Milžiniški kalmarai (Architeuthis dux) šimtmečius įkvėpė mitus ir legendas, tačiau juos pamatyti pavykdavo itin retai. Šie gyvūnai yra didžiausi pasaulyje bestuburiai ir turi didžiausias akis gyvūnų karalystėje. Jie gyvena giliuose vandenyse ir retai išplaukia į sausumą.

Tačiau 2013 m. spalį Ispanijos paplūdimyje buvo išplautas monstriškas milžiniškas kalmaras. Šis dygliuotas bestuburis buvo 9 metrų ilgio ir svėrė 180 kilogramų – maždaug tiek pat, kiek sveria suaugęs rudasis lokys.

Enrique Talledo, www.enriquetalledo.com/Į krantą išplautas gigantiškas kalmaras
Enrique Talledo, www.enriquetalledo.com/Į krantą išplautas gigantiškas kalmaras

Plaukuotoji pabaisa

Filipinų Rytų Mindoro provincijos gyventojus suglumino 2018 m. gegužę pasirodęs didžiulis plaukuotas žvėris. Kol ekspertai spėjo ištirti ir identifikuoti kūną, žiūrovai jį pavadino „globsteriu“. Vėliau mokslininkai paaiškino, kad kūnas tikriausiai buvo banginio liekanos, o jį dengiančios plaukų sruogos greičiausiai buvo pūvančios raumenų skaidulos.

ViralPress/Į krantą išplautas banginis
ViralPress/Į krantą išplautas banginis

Jūros bulvės

Kornvalio paplūdimiai Jungtinėje Karalystėje paprastai asocijuojasi su ledais ir raketomis, tačiau 2018 m. rugpjūtį paplūdimių lankytojus pasitiko netikėtas vaizdas. Penzanso paplūdimio lankytojai rado jį nusėtą teniso kamuoliuko dydžio padarais, vadinamais „širdies ežiais“ arba „jūros bulvėmis“.

Shutterstock nuotr./Į krantą išplautos jūros bulvės
Shutterstock nuotr./Į krantą išplautos jūros bulvės

Šie ežiai gyvi būna apaugę trumpais geltonai rudais spygliukais, o savo dienas praleidžia kelis centimetrus po jūros dugnu aplink tokias šalis kaip Jungtinė Karalystė, Airija ir Japonija. Ekspertai mano, kad užplaukimas ant seklumos buvo nesėkmingo masinio poravimosi įrodymas. Jūrų bulvės išlenda iš savo urvų, kad galėtų daugintis, tačiau audra galėjo sukliudyti tokius planus.

Žuvys, primenančios... ką?

2019 m. Kalifornijos paplūdimys tapo žuvų paplūdimio scena. 25 cm ilgio, stambus ir rausvas jūrinis kirminas dar vadinamas riebiuoju viešbučio kirminu į krantą pateko dėl audros. Stiprus vėjas ir bangos gali išjudinti didžiulius smėlio kiekius, išardyti urvus ir išmesti nieko neįtariančius jų gyventojus į paplūdimį. Reiškinys susilaukė daugybės susidomėjimo iš vietinių gyventoju. Įdomu, dėl ko...

Shutterstock nuotr./Inkiliniai kirminai
Shutterstock nuotr./Inkiliniai kirminai

Jūros pabaisa

Kai 2018 m. liepą Meino valstijoje buvo išplauta 15 pėdų ilgio „jūros pabaisa“, ji jau buvo taip suirusi, kad beveik nebuvo atpažįstama. Dėl grėsmingo dydžio buvo manyta, kad tai banginio liekanos. Tačiau ekspertai buvo tvirtai įsitikinę, kad tai nebuvo joks jūrų žinduolis – tai buvo basasis ryklys, antra pagal dydį ryklių rūšis planetoje. Jo kūnas buvo toks didelis, kad jam pašalinti iš paplūdimio teko pasitelkti buldozerį.

Amy Cesar/Į krantą išplautas didysis ryklys
Amy Cesar/Į krantą išplautas didysis ryklys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas