Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemija skatina lietuvius atsinaujinti įrangą: šluoja telefonus, kompiuterius, televizorius

Maždaug pusės žmonių Lietuvoje gyvenimo būdas pandemijos metu tapo labiau skaitmeninis, o šie pokyčiai paskatino ne tik atsinaujinti naudojamą įrangą, bet ir labiau vertinti interneto ryšio kokybę, rodo „Telia“ užsakymu atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.
Apsipirkimas
Apsipirkimas / 123RF.com nuotr.

„Karantinams pasibaigus ir atlaisvinus ribojimus, žmonės ir toliau nori derinti darbą biuruose su nuotoliniu darbu iš namų ar kitos vietos. Tam būtina patikima įranga ir kokybiškas interneto ryšys – šiuos dalykus pandemijos metu žmonės ėmė itin vertinti“, – sako „Telia“ Įrangos vadovas Aurimas Karnejevas.

Įsitikino ryšio kokybės svarba

Remiantis tyrimu, tai, kad gyvenimo būdas pandemijos metu tapo labiau skaitmeninis, pajuto 48 proc. Lietuvos gyventojų. Kas trečias (29 proc.) teigė, kad jų gyvenimai netapo labiau skaitmeniniai, o penktadalis (18 proc.) nejaučia jokio skirtumo.

Kam pokyčiai buvo didesni, kam – mažesni, bet vieną dalyką suprato beveik visi: net 9 iš 10-ies respondentų sutinka, kad pandemijos metu interneto ryšio kokybė yra svarbi ar net labai svarbi. „Šviesolaidinio namų interneto rinka jau baigia prisisotinti, tačiau mobiliųjų paslaugų paklausa sparčiai auga – kas ketvirtį prie greičiausio Lietuvoje „Telia“ mobiliojo ryšio tinklo prisijungia dešimtys tūkstančių naujų klientų“, – pastebi A.Karnejevas.

Pirko naują, nes atėjo laikas

Pandemija paskatino žmones ir atsinaujinti turimą įrangą: ją per pastaruosius pusantrų metų keitė 6 iš 10-ies tyrimo dalyvių. Dažniau buvo įsigytas naujas mobilusis telefonas (39 proc.), taip pat pirkti nešiojamieji kompiuteriai (19 proc.), televizoriai (14 proc.), rečiau – stacionarūs kompiuteriai (4 proc.).

Paklausti, kodėl nusprendė atsinaujinti įrangą, dažniausiai tai darę žmonės nurodė, kad tam tiesiog atėjo laikas ar jie norėjo naujesnio modelio (41 proc.), taip pat kad senasis jų turėtas įrenginys sugedo (39 proc.). Dar 27 proc. įrangą atsinaujinusių respondentų prisipažino tokį pirkinį planavę jau seniai, rečiau žmonės naujus įrenginius pirko sudominti akcijos ar dėl to, kad jos reikėjo nuotoliniam darbui, mokslams.

Telefonus keičia dažniau

Apskritai žmonės dažniausiai atsinaujina savo telefonus – 4 iš 10 juos keičia kas 2–3 metus, dar beveik kas ketvirtas – kas 4–5 metus. Televizorių kas trečias (35 proc.) keičia, kai jis sugenda, antra tiek (37 proc.) – rečiau nei kas 5 metus. Kompiuterį taip pat žmonės įprastai keičia tik jam sugedus (28 proc.) ar rečiau nei kas 5 metus (26 proc.).

123RF.com nuotr./Elektroninė parduotuvė
123RF.com nuotr./Elektroninė parduotuvė

Dažniau keičiamiems įrenginiams, telefonams, lietuviai stengiasi išleisti mažiau pinigų: net 65 proc. apklausos dalyvių nurodė tam skiriantys iki 500 eurų biudžetą. Palyginimui, kompiuterio iki tokios sumos ieško 25 proc., televizoriaus – 28 proc. respondentų.

Už 900 eurų ir brangesnius telefonus teigė perkantys 6 proc., kompiuterius – 17 proc., o televizorius – net 20 proc. žmonių. Beje, vyresni žmonės telefono aparatui skirtų mažesnę sumą nei jaunesni gyventojai.

„Telia“ užsakymu reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė „KOG Institutas“. Iš viso apklausti 1 006 Lietuvos gyventojai nuo 18 iki 64 metų. Tyrimas atliktas 2021 m. rugpjūčio 25–31 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas