Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paryžiaus olimpiada – švariausia iš visų buvusių: kaip prie to prisideda 5G?

Kai tūkstančiai geriausių pasaulio sportininkų susirenka vienoje vietoje, miestas atsiduria per žingsnį nuo ekologinės katastrofos. Tačiau šiųmetė olimpiada gali būti pirmoji, kuriai pavyko sulaužyti šią taisyklę. Organizatoriams įdėjus daug pastangų, kad Paryžiaus olimpinių žaidynių poveikis aplinkai būtų mažiausias istorijoje, tame ryškų vaidmenį vaidina ir savo „žalumu“ jau spėjęs pagarsėti 5G ryšys, rašoma „Telia“ pranešime spaudai.
Paryžiaus Olimpinės žaidynės
Paryžiaus Olimpinės žaidynės / Adobe Stock nuotr.

2021 m. britų moksliniame žurnale „Nature“ publikuotas tyrimas nustatė, kad nė vienos 1992–2020 m. laikotarpyje surengtos olimpinės žaidynės nebuvo pakankamai tvarios. Vien per 2016 m. Rio de Žaneiro olimpiadą buvo sunaudota beveik 30 tūkstančių gigavatvalandžių energijos ir sukurta 3,6 milijono metrinių tonų anglies dioksido emisijų, kas leidžia patikimai spėti, jog net mažiausi veiksmai tokio masto renginyje gali atnešti reikšmingą rezultatą.

„Nors 5G stotys Paryžiuje olimpinių žaidynių metu veikė visu pajėgumu, besistengdamos, kad nė vienas sporto gerbėjas neliktų be ryšio, jų poveikis aplinkai – stebėtinai mažas. Olimpinių žaidynių operatoriaus skaičiavimais, jo naudojamos įrangos sukurtos taršos dalis bendrame 2024 m. olimpiados emisijų „katile“ nesudaro net 1 proc. Tai demonstruoja, kokia pažangi bei efektyvi yra 5G technologija. Ir tai nėra tik tolimi užsienio pavyzdžiai – 5G galimybėmis galime įsitikinti ir per pastaruoju metu Lietuvoje vykusius renginius“, – teigia „Telia“ radijo tinklo vadovas Ramūnas Mikalauskas.

Emisijoms mažinti – visas priemonių paketas

Kaip skelbiama portale „Business Insider“, Paryžiaus olimpinių žaidynių ekologijai reikšmingą paspirtį duoda tai, kad organizatoriai varžyboms nusprendė naudoti kaip įmanoma daugiau laikinų statinių, o baldus ir kitą reikalingą įrangą – nuomotis. Todėl vietoje grandiozinių statybų, būdingų pasaulinę sporto šventę priimantiems miestams, Prancūzijos sostinei teko pastatyti vos vieną neišardomą objektą. Labai panašios strategijos buvo laikomasi ir planuojant ryšio infrastruktūrą.

„Akivaizdu, kad pasibaigus olimpiadai ir iš miesto išvažiavus milijonams sirgalių, toks didelis bazinių stočių kiekis bus nebereikalingas. Tad olimpinėms žaidynėms ryšį teikianti „Orange“ pasirinko ketvirtadalį 5G tinklo įrangos išsinuomoti, o papildomai žaidynėms įsigytą infrastruktūrą – pernaudoti. Operatorius tam skyrė daugiausia dėmesio, nes remiantis jų pačių atliktu tyrimu, didžiausia tarša išsiskiria 5G reikalingos įrangos gamyboje ir montavime, o ne gaminant jos veikimui reikalingą elektrą“, – atskleidžia R. Mikalauskas.

Specialistas pastebi, kad 5G naudojimas masiniams renginiams suteikia didelį lankstumą, nes jiems pasibaigus, įranga gali būti sąlyginai lengvai išmontuojama, transportuojama ir įrengiama kitose vietose. Tai leidžia efektyviai panaudoti prieinamus išteklius, kartu mažinant elektronikos atliekų kiekį.

Daugiau spartos, mažiau elektros

5G draugiškumas aplinkai pirmiausia pasireiškia tuo, kad norėdami pasiūlyti penktos kartos ryšį, operatoriai privalo atnaujinti savo tinklą, naudodami moderniausią ar bent jau modernesnę įrangą, nei iki tol. Pažangesnė ryšio technika leidžia vienoje antenoje sutalpinti daugiau mažesnių siųstuvų – taip auga jos veikimo efektyvumas ir sumažinamos įrangos aušinimui reikalingos energijos sąnaudos.

Papildomai, šiuolaikinės bazinės stotys realiu laiku vykdo resursų planavimą ir perdavimo galios konfigūraciją, o antenų skleidžiamas signalas labai preciziškai nukreipiamas reikalinga kryptimi, išvengiant trukdžių ir optimizuojant tam reikalingų elektros išteklių eikvojimą.

„5G pranašumą gerai iliustruoja šią vasarą Kalnų parke vykęs Dainų šventės renginys. Siekiant dešimtims tūkstančių dalyvių suteikti kokybišką ryšį, 5G bazinę stotį galėjome sumontuoti tiesiog ant gatvės apšvietimo stulpo. Jai neprireikė nei dyzelinių generatorių, nei itin galingo elektros įvado, o vartotojai galėjo džiaugtis net kelis šimtus megabitų per sekundę (Mb/s) siekiančia mobiliojo interneto sparta“, – atskleidžia „Telia“ atstovas.

Planuose – daugiau taupymo idėjų

Per paskutiniuosius kelerius metus „Telia“ Lietuvoje stebėjo reikšmingą mobiliojo interneto paklausos augimą. Tekstinį turinį keičiantys vaizdo įrašai, dar aktyviau naudojami socialiniai tinklai ir kitos priežastys duomenų suvartojimo kreivę pasiuntė 30–40 proc. aukštyn. Tačiau sparčiai modernizuojant ryšio infrastruktūrą pavyko pasiekti, kad toks įspūdingas augimas neatsispindėtų energijos sąnaudų grafoje.

„Modernios, 5G erai paruoštos bazinės stotys leidžia įjungti migdymo režimą – naktį, kuomet vartojama mažai elektros, mūsų stotys užmiega, o vartotojui pradėjus naudotis jų teikiamu ryšiu – greitai atsibunda. Tai padeda sutaupyti apie 10 proc. energijos. Papildomai, savo bazinėse stotyse taip pat montuojame saulės baterijas – jų esame įdiegę jau daugiau nei penkiasdešimt ir planuojame diegti toliau, kadangi tai padeda kompensuoti dar apie 15 proc. elektros“, – pasakoja „Telia“ radijo tinklo vadovas R. Mikalauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas