Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulyje dominuoja naujas koronaviruso variantas: ką apie jį žinome?

Naujas COVID-19 koronaviruso omikron atmainos subvariantas BA.2 šiuo metu dominuoja visame pasaulyje, sukeldamas susirgimo bangas daugelyje Europos ir Azijos šalių ir neramindamas dėl galimos naujos bangos Jungtinėse Valstijose.
Omikron
Omikron variantas / 123RF.com nuotr.

Kas yra BA.2 ir ar nuo jo apsaugo vakcinos?

BA.2 yra naujausias omikron, dominuojančios SARS-CoV-2 viruso padermės, sukeliančios COVID-19, subvariantas. Nors BA.2 kilmė vis dar neaiški, jis greitai tapo dominuojančia paderme daugelyje šalių, įskaitant Indiją, Daniją ir Pietų Afriką, ir toliau plinta Europoje, Azijoje ir JAV.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, BA.2 dabar sudaro beveik 86 proc. visų užsikrėtimų atvejų, praneša „Reuters“. Jis yra dar labiau užkrečiamas nei jo omikron giminaičiai BA.1 ir BA.1.1, tačiau kol kas turimi duomenys rodo, kad nėra didesnės tikimybės, kad ligos eiga bus sunkesnė.

Omikron variantas, oficialiai žinomas kaip B.1.1.529, turi tris pagrindinius subvariantus: BA.1, BA.2 ir BA.3. Pirmą kartą apie anksčiausiai aptiktą subvariantą BA.1 buvo pranešta 2021 m. lapkričio mėn.

Nors mokslininkai mano, kad visi subvariantai galėjo atsirasti maždaug tuo pačiu metu, BA.1 daugiausia lėmė 2021 m. žiemos infekcijų bangą Šiaurės pusrutulyje.

Pirmasis omikron subvariantas BA.1 yra unikalus tuo, kad, palyginti su pradine viruso versija, turi daugybę pakitimų – jame yra daugiau kaip 30 smailiojo baltymo, padedančio patekti į ląsteles, mutacijų.

Kaip rašo „Science Alert“, smailiojo baltymo mutacijos kelia didelį susirūpinimą mokslininkams ir visuomenės sveikatos priežiūros pareigūnams, nes nuo jų priklauso, kiek konkretus variantas yra užkrečiamas ir ar jis gali išvengti apsauginių antikūnų, kuriuos organizmas gamina po vakcinacijos ar ankstesnės COVID-19 infekcijos.

BA.2 turi apie 30 bendrų mutacijų su BA.1. Dėl santykinio genetinio panašumo jis laikomas ne visiškai nauju variantu, o omikron subvariantu.

Kaip ir nuo kitų omikron šeimos atmainų, vakcinos nuo BA.2 yra mažiau veiksmingos nei nuo ankstesnių atmainų, pavyzdžiui, alfa ar originalios koronaviruso atmainos, o apsauga laikui bėgant mažėja.

Tačiau, remiantis Jungtinės Karalystės Sveikatos apsaugos agentūros duomenimis, apsauga atsistato po pakartotinio skiepo, ypač siekiant išvengti hospitalizacijos ir mirties, rašo „Reuters“.

Kodėl vadinamas „slaptuoju“ variantu?

Kai kurie mokslininkai BA.2 variantą vadina „slaptuoju“ variantu, nes, skirtingai nei BA.1 variantas, jis neturi konkretaus genetinio požymio, skiriančio jį nuo delta varianto.

Nors standartiniai PGR testai vis dar gali aptikti BA.2 variantą, jie gali nesugebėti jo atskirti nuo delta varianto.

Ar šis variantas yra labiau užkrečiamas ir mirtinas nei kiti variantai?

Kaip rašo „Science Alert“, manoma, kad BA.2 variantas yra labiau užkrečiamas, bet ne labiau pavojingas nei BA.1. Tai reiškia, kad nors BA.2 gali plisti greičiau nei BA.1, žmonės gali nesirgti taip smarkiai.

Neseniai Jungtinėje Karalystėje ir Danijoje atlikti tyrimai rodo, kad BA.2 gali kelti panašią hospitalizavimo riziką kaip ir BA.1.

Mokslininkai teigia, kad pastaruoju metu padažnėjusį BA.2 atvejų skaičių galima paaiškinti tuo, kad daugelyje šalių buvo imtasi pandemijos valdymo priemonių mažinimo. Kitaip tariant, pasauliniu mastu šis virusas padažnėjo tuo pačiu metu, kai imta atšaukti kaukių dėvėjimą patalpose, atstumo apribojimus, rašo „Reuters“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas