Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskutinė nepanaudota raketa „Cirkon“ prieš ukrainiečius: ar išsitrauks rusai šią „kortą“?

„3M22 Cirkon“ išlieka vienintele raketa, kurios Rusija dar nepanaudojo raketų atakoms prieš Ukrainą, rašo „Defense Express“.
Raketa „Cirkon“
Raketa „Cirkon“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos pajėgos prieš Ukrainą jau panaudojo beveik visą turimą ginklų arsenalą, tarp jų – Irano „Shahed“ tipo bepiločius orlaivius ir galimai Šiaurės Korėjos balistines raketas, tačiau vis dar yra viena raketa, kuri nebuvo panaudota – „3M22 Cirkon“.

Pastaroji – tai „hipergarsinė“ raketa, kuri skirta atakuoti laivus ar sausumos objektus.

Šią raketą gabena ir paleidžia povandeniniai laivai arba laivai su universaliomis „UKSK 3C14“ raketų paleidimo sistemomis, iš kurių paleidžiamos sparnuotosios raketos „Kalibr“ ir prieštankinės raketos „Onyx“.

Tiesa, viešai skelbiamos šios raketos specifikacijos priklausomai nuo šaltinio ir laikui bėgant keitėsi.

iš pradžių Rusijos gynybos ministerija kalbėjo apie tai, kad jų veikimo nuotolis – iki 400 km, skrydžio greitis – iki šešių machų, o kovinės galvutės svotis – 300 kg.

Tačiau vėliau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė kitokias specifikacijas: jis teigė, kad raketos veikimo nuotolis yra 1000 km, skrydžio greitis siekia iki 9 machų, o 2022 m. gegužę per bandymus Rusijos gynybos ministerija pranešė apie „Cirkon“ paleidimą „apie 1000 km atstumu“.

Šiuo metu žinomi šių raketų nešėjai yra fregata „Admiral Gorškov" ir atominis povandeninis laivas „K-560 Severodvinsk“. Norint naudoti „Cirkon“, abu laivai turėjo būti papildomai pritaikyti.

Abu lėktuvnešiai yra Rusijos Šiaurės laivyno bazėje. Todėl, nepaisant šių raketų buvimo, abejotina, ar jos bus naudojamos atakoms prieš Ukrainą iš laivų. Tačiau tai nereiškia, kad jų panaudoti neįmanoma kitu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas