Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 16

Paskutiniai girdėti žodžiai – šauksmas iš skausmo: tragiška „Apollo 1“ astronautų žūtis

1967 m. sausio 27 d. trys drąsūs astronautai atliko auką, be kurios žmogus galbūt niekada nebūtų išsilaipinęs Mėnulyje – jie sudegė gyvi kapsulėje per paprastą simuliaciją. Tai neįvyko be kovos už galimybę išsigelbėti.
„Apollo 1“ komanda
„Apollo 1“ komanda / „Wikimedia Commons“ nuotr.

„Apollo 1“ įgula žinojo, kad jų erdvėlaivis („Block 1“) niekada nepasieks Mėnulio. Šis modulis buvo skirtas bandymams Žemės orbitoje.

„Block 1“ neturėjo navigacijos ir nusileidimo įrangos, reikalingos skrydžiui į Mėnulį. Tai buvo numatyta daug sudėtingesniame ir vis dar kurtame modulyje „Block 2“.

Nuo pat pradžių daugelis astronautų reiškė nepasitenkinimą ir nepasitikėjimą „Block 1“, nes jame buvo labai prasta elektros instaliacija, programinė įranga, netinkamai savo funkcijas atliekantys vožtuvai ir dešimtys kitų techninių problemų.

Dėl šių problemų daugiausia buvo kaltinamas pagrindinis rangovas „North American Aviation“, kuriam trūko įgūdžių ir tinkamų saugos standartų.

Pati bendrovė taip pat susidūrė su tam tikrais sunkumais. Pavyzdžiui, NASA buvo nustačiusi, kad „Apollo“ kapsulėje turi būti grynas deguonis. Nors techniškai tai nebuvo labai sudėtinga, tačiau tokiomis sąlygomis gaisro pavojus buvo labai didelis. Net mažiausia kibirkštis tokioje aplinkoje sukeltų sprogstamąjį gaisrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas