Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Patobulintas grafenas gali sukelti elektronikos revoliuciją

Aukštesniųjų nanomokslų studijų instituto tyrėjams kartu su kolegomis iš Autonomos ir Komplutenso universitetų (Ispanija) pavyko grafeno medžiagai suteikti magnetines savybes, praneša Phys.org.
Galingiausias pasaulyje mikroskopas gali fiksuoti objektus 35 pikometrų raiškoje
Nanotechnologijos / 123rf nuotr.

„Nature Physics“ publikuotame straipsnyje pateikiamas mokslininkų metodas yra tikras proveržis medžiagotyros srityje, kuris atveria naujas galimybes patobulinto grafeno pagrindu sukurti spintronikos prietaisus. Pastarieji, kitaip nei įprasti elektronikos įrenginiai, veikia ne tik dėl skirtingo elektronų krūvio, bet ir dėl šių dalelių sukimosi.

Elektronas gali suktis dvejomis kryptimis, o tai elektronikos prietaisams suteikia dvi skirtingas elektromagnetines būsenas. Dėl to įmanoma padidinti duomenų apdorojimo spartą bei galimą saugoti jų kiekį. Spintronikos pagrindu sukurtos technologijos galėtų būti pritaikytos telekomunikacijose, kompiuterijoje ir biomedicinoje.

Grafenui suteikti magnetines savybes pavyko užauginant nepriekaištingos struktūros šios medžiagos sluoksnį ant vakuuminėje kameroje patalpinto rutenio kristalo. Besiformuojantis grafeno paviršius yra padengiamas tetraciano-p-chinodimetano (angl. Etracyano-p-quinodimethane) molekulėmis, kurios tam tikruose junginiuose itin žemos temperatūros sąlygomis tampa puikiu puslaidininkiu.

Grafenas yra nanotechnologiniu gamybos būdu sukuriama sintetinė medžiaga, pasižyminti šešiakampio struktūriniu pagrindu sujungiamais anglies atomais. Grafenas pasižymi itin dideliu elektriniu laidumu, taip pat išskirtinėmis mechaninėmis bei optinėmis savybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas