Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 20

Pavojingiausi aktyvūs pasaulio ugnikalniai: didžiausi nebūtinai padaro daugiausiai žalos

Gyvenant Lietuvoje galima nesunkiai pamiršti, kad kai kuriose šalyse nuolat patiriama rizika ar reali žala dėl ugnikalnių išsiveržimų. Kodėl žmonės rinkosi gyventi ir iki šiol tebegyvena jų papėdėse – geras, bet ne šio straipsnio klausimas. Surikiavome aktyvius ugnikalnius, kurių išsiveržimai įprastai sukelia didžiausią pavojų gyventojams.
Vezuvijus
Vezuvijus / Shutterstock nuotr.

Pagrindinės ugnikalnių aktyvumo kategorijos yra „aktyvus“, „miegantis“ ir „užgesęs“. Žinoma, yra ir daugiau subkategorijų, tačiau apsistokime ties šiomis trimis.

Tačiau ką tiksliai jos reiškia? Dauguma vulkanologų teigia, kad ugnikalnis ar vulkaninis laukas, kuris išsiveržė per pastaruosius 11,6 tūkst. metų (holoceno geologinė epocha, kurioje gyvename) arba kuris gali išsiveržti ateityje, turėtų būti laikomas „aktyviu“.

Tai nereiškia, kad ugnikalnis išsiveržia einamuoju metu, nors toks ugnikalnis, be abejo, būtų laikomas aktyviu. „Aktyvus" ugnikalnis turi aktyvią magminę sistemą, ir jei jis neišsiveržia dabar, gali išsiveržti ateityje, nurodo JAV geologijos tarnyba (USGS).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas