Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 04

Pažangiausi robotai pasaulyje: ką jie sugeba?

Robotai vertinami kaip viena perspektyviausių ateities technologijų. Tik laiko klausimas, kada humanoidai už mus atliks sveikatai pavojingus darbus, o mokslininkai jau dabar eksperimentuoja su įvairiais šios technologijos pritaikymais sveikatingumo srityje. Jūsų dėmesiui – pažangiausi šių dienų robotai ir jų pritaikymo galimybės.
Asimo
Asimo / Wikimedia

Sophia

2016 m. debiutavusi Sophia gali būti vadinama pažangiausiu humanoidiniu robotu. Robotą sukūrė Honkongo bendrovė „Hanson Robotics“, o išvaizda siekta pamėgdžioti Holivudo aktorę Audrey Hepburn.

Sophia turi apie 50 skirtingų veido išraiškų, kaip ir žmonės, o pagrindinė roboto paskirtis yra švietimas ir pramogos. Sophia keliauja po visą pasaulį, aiškindama žmonėms robotų svarbą žmogaus gyvenime.

wikimedia/Sophia
wikimedia/Sophia

Sophia davė interviu daugeliui didžiųjų televizijos naujienų kanalų, tokių kaip CNN, BBC ir kitoms, o 2017 m. Saudo Arabijos vyriausybė suteikė Sophia šios šalies pilietybę. 2017 m. ši robotė lankėsi ir Lietuvoje – jai buvo suteiktas oficialus Vilnius gyventojo statusas.

Kompiuterinės regos algoritmas apdoroja įvestį iš roboto akyse esančių kamerų – taip Sophia gauna vaizdinę informaciją apie aplinką. Ji gali sekti veidus, palaikyti akių kontaktą ir atpažinti asmenis, taip pat apdoroti kalbą ir palaikyti pokalbį, vaikščioti.

Vikri plaštaka

„Shadow Dexterous Hand“ – tai humanoidinė roboto ranka, savo dydžiu ir forma primenanti tipišką vyrišką ranką. Kaip ir įprasta žmogaus ranka, ji gali judėti.

Nors robotų gebėjimas paimti ir pernešti daiktus nėra jokia naujiena, dideliu iššūkiu visuomet būdavo teisingas jėgos paskirstymas – žmogaus ranka, pavyzdžiui, kur kas atsargiau laiko gyvą viščiuką nei laikytų akmenį. „Shadow Dexterous Hand“ teisingo jėgos paskirstymo problemą išsprendžia – šios rankos pirštai, be kitų jutiklių, turi itin jautrius lietimo ir jėgos jutiklius.

Wikimedia/„The Shadow C6M Smart Motor“ ranka
Wikimedia/„The Shadow C6M Smart Motor“ ranka

Ši savybė idealiai tinka produktams vertinti. Dėl labai tikslių jutimo įgūdžių ranka gali aptikti ir sekti įvairius jutiminius duomenis, įskaitant mikrovibraciją ir temperatūrą. Žemės ūkio pramonėje roboto ranka gali padėti skinti minkštus vaisius, pavyzdžiui, braškes. Ji taip pat gali būti taikoma medicinos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas