Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmą kartą gyvo žmogaus plaučiuose rasta mikroplastiko

Mokslininkai teigia, kad mikroplastiko tarša šiuo metu yra paplitusi visoje planetoje, todėl jos poveikis žmogui yra neišvengiamas. Mikroplastiko pavojų sveikatai rodo ir paskutiniai tyrimai, kurių metu šios medžiagos pirmą kartą atrasta žmogaus plaučiuose.
Mikroplastikas paplūdimyje
Mikroplastikas paplūdimyje / 123RF.com nuotr.

Į aplinką išmetami didžiuliai kiekiai plastiko atliekų, o mikroplastikas užteršia visą planetą – nuo Everesto viršukalnės iki giliausių vandenynų. Seniai žinoma, kad žmonės kvėpuoja šiomis smulkiomis dalelėmis, taip pat vartoja jas su maistu ir vandeniu.

Mikroplastiko taip pat rasta nėščių moterų placentoje, o nėščioms žiurkėms jis per plaučius greitai patenka į vaisiaus širdį, smegenis ir kitus organus.

Dabar mikroplastiko pirmą kartą rasta ir gyvo žmogaus plaučiuose: tyrime teigiama, kad iš 13 paimtų mėginių, 11 buvo rasta mikroplastiko dalelių.

Dažniausiai pasitaikančios dalelės buvo polipropilenas, naudojamas plastikinėse pakuotėse ir vamzdžiuose, ir PET, naudojamas butelių gamybai. Dviejuose ankstesniuose tyrimuose panašus mikroplastiko kiekis buvo rastas ir per autopsijas paimtame plaučių audinyje.

Kovo mėn. pirmą kartą mikroplastiko aptikta ir žmogaus kraujyje, o tai rodo, kad dalelės gali keliauti po organizmą ir patekti į organus.

Tikslus mikroplastiko poveikis sveikatai kol kas nežinomas, tačiau mokslininkai yra susirūpinę. Mikroplastikas laboratorijoje pažeidžia žmogaus ląsteles, o oro taršos dalelės, kaip jau žinoma, patenka į organizmą ir kasmet sukelia milijonus ankstyvų mirčių, rašo „The Guardian“.

„Mes nesitikėjome, kad daugiausia dalelių bus apatinėse plaučių srityse, taip pat nesitikėjome tokio dydžio dalelių, kokias radome“, – sakė Laura Sadofsky iš Hull Yorko medicinos mokyklos Jungtinėje Karalystėje, vyresnioji tyrimo autorė.

„Šie duomenys yra svarbi pažanga oro taršos, mikroplastiko ir žmonių sveikatos srityje“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas