Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmadienis – paskutinė diena pasikeisti asmens tapatybės korteles šiems gyventojams

Antradienį baigia galioti iki 2024 m. sausio 1 dienos išduotų asmens tapatybės kortelių elektroninis parašas. Apie tai, kad reikia pasikeisti dokumentus, gyventojai buvo informuoti vos prieš du mėnesius.
Tapatybe
Tapatybe / Irmantas Gelūnas/15min.lt nuotr.

Įsigaliojus griežtesniems Europos Sąjungos (ES) reikalavimams, iki 2024 m. sausio 1 dienos išduotas asmens tapatybės korteles elektroniniam parašui naudojantys Lietuvos gyventojai turi jas pasikeisti iki liepos 23 dienos – antradienio. Tai reiškia, kad pirmadienis – paskutinė diena, kai asmens tapatybės korteles galima naudoti šiam tikslui.

Apie tai, kad Europos Sąjungai sugriežtinus elektroninio parašo kūrimo įtaisams keliamus saugumo reikalavimus, kvalifikuotam elektroniniam parašui sukurti bus reikalingos naujo pavyzdžio asmens tapatybės kortelės, kuriose integruoti nauji elektroninio parašo kūrimo įtaisai, Asmens dokumentų išrašymo centras (ADIC) pranešė gegužės pabaigoje.

Migracijos departamentas skaičiuoja, kad tokių gyventojų yra 20 tūkst., o dokumentas jiems keičiamas nemokamai. Tiesa, 15min jau rašė, kad gyventojai susidūrė su problemomis, norėdami iš anksto rezervuoti laiką jau pagaminto dokumento atsiėmimui – Vilniuje tai padaryti jie galėjo tik po mėnesio.

ADIC direktorė Indrė Gasperė 15min anksčiau pabrėžė, kad valstybės biudžetui asmens tapatybių kortelių keitimas papildomai nekainavo, nes lustų gamintojas kompensuoja neatitinkančių teisės aktų asmens tapatybės kortelių (su kvalifikuoto elektroninio parašo funkcionalumu) gamybą ir tiekimą.

„Todėl valstybei tai daugiau papildoma administracinė našta. Asmens dokumentų išrašymo centro darbuotojai papildomų viršvalandžių, kurie būtų buvę apmokėti, nedirbo“, – komentavo ADIC vadovė.

Gyventojai, nenaudojantys asmens tapatybės kortelės elektroniniam parašui, šio dokumento keisti neturi. 2024 m. sausio 1 d. išduotos asmens tapatybės kortelės ir toliau bus tinkamos naudoti kaip elektroninės atpažinties priemonė, pavyzdžiui, tvirtinant asmens tapatybę Elektroninių valdžios vartų portale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito