Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 06

Planetos šėlsmą spėsite pamatyti patys: vandenyno srovės klimatą iš esmės gali pakeisti greičiau, nei manyta

​​​​​​​Dėl Šiaurės Atlanto vandenyno srovių nykimo Šiaurės Europoje temperatūra gali nukristi iki arktinio lygio. Mokslininkai jau seniai baiminasi, kad Šiaurės Europos „šildymo sistema“, arba šiltosios Golfo srovės tęsinys, gali išsekti, tačiau nuomonės dėl tokių padarinių išsiskiria. Sudėtingą situaciją, dėl kurios iš esmės gali pasikeisti klimatas, paskelbė Utrechto universiteto mokslininkai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Pastaraisiais metais Šiaurės Atlante susilpnėjo Atlanto meridianinė virsmų cirkuliacija (AMOC), kuri pratęsia Golfo srovę į šiaurės rytus nuo Europos ir užtikrina pirmyn ir atgal nukreiptą šilumos srautą į vandenyną.

Golfo srovė susitinka ir iš dalies susilieja su šaltąja Labradoro srove prie Niufaundlendo krantų. Taip ji išsišakoja – nuo Golfo srovės į Europą besitęsianti atšaka yra Šiaurės Atlanto srovė.

Į šiaurę nuo Airijos dalis Šiaurės Atlanto srovės tęsiasi kaip Norvegijos srovė iki Špicbergeno, o kita dalis dreifuoja Islandijos link.

Pernešdama šilumą, ši Atlanto meridianinė virsmų cirkuliacija (AMOC) veikia kaip didžiulė šildymo sistema, todėl didelėse Vakarų ir Šiaurės Europos dalyse, pavyzdžiui, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Skandinavijoje, klimatas yra šiltesnis, nei būtų galima tikėtis, atsižvelgiant į šių šalių platumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi