Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po 20 metų aptiktas slaptas Antrojo pasaulinio karo laikų povandeninis laivas

Graikų naras veteranas paskelbė, kad po daugiau nei 20 metų paieškų aptiko Didžiosios Britanijos Antrojo pasaulinio karo povandeninio laivo „HMS Triumph“, padėjusio pradėti specialiųjų karinių operacijų erą, nuolaužas. Jos rastos prie Graikijos krantų, kur jis nuskendo 1942 m., praneša „Live Science“.
„HMS Triumph“ povandeninis laivas
„HMS Triumph“ povandeninis laivas / „YouTube“/Ekrano nuotr.

Graikų naras veteranas Kostas Thoctarides praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad jo komanda aptiko „HMS Triumph“ nuolaužas Egėjo jūroje, neatskleistoje vietoje „už dešimties kilometrų“ nuo Souniono kyšulio ir maždaug 203 metrų gylyje.

Uždaryti liukai ir įkeltas periskopas rodo, kad povandeninis laivas, kai nuskendo, nardė.

Viena iš paieškos grupės narių Rena Giatropoulou Thoctarides sakė „Live Science“, kad laivo priekinė dalis buvo smarkiai pažeista sprogimo, kuris beveik neabejotinai paskandino povandeninį laivą.

Tačiau nebuvo aišku, ar tas sprogimas buvo išorinis – galbūt nuo giluminės bombos ar jūrinės minos – ar vidinis, o tai reiškia, kad jį galėjo sukelti vienos iš paties povandeninio laivo torpedų sprogimas.

Dabar komanda bendradarbiauja su povandeninių laivų ir torpedų ekspertais, kad gautų atsakymus.

Specialiosios operacijos

Laivas „HMS Triumph“ buvo nuleistas į vandenį 1938 m. ir per Antrąjį pasaulinį karą atliko daugiau kaip 20 misijų, įskaitant atakas prieš Ašies laivus ir povandeninius laivus Viduržemio jūroje.

Tačiau laivas labiausiai žinomas dėl savo vaidmens slaptose operacijose, įskaitant kelių Šiaurės Afrikoje įstrigusių sąjungininkų karių gelbėjimą ir britų žvalgybos pareigūnų infiltraciją į Graikiją – tuometinę priešo teritoriją – siekiant padėti pasipriešinimui.

VIDEO: „NHS Trumph“ povandeninio laivo nuolaužos

Be kitų misijų, 1941 m. povandeninis laivas slapta nugabeno britų Specialiųjų operacijų valdybos (SOE) karininką kapitoną Billą Hudsoną į užimtą Serbijos uostą, kad šis padėųi Jugoslavijos partizanams – tai buvo viena pirmųjų SOE misijų ir visų vėlesnių specialiųjų karinių operacijų pradininkė.

Mokslininkų komanda nuolaužų ieškojo daugiau nei 20 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas