Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
06 11 /13:51

Po 40 mln. eurų kvietimo saulės elektrinėms įsigyti – stringanti APVA sistema

Birželio 11 d. 8 val. paskelbti net 4 nauji paramos kvietimai gyventojams, norintiems įsirengti saulės elektrines arba padidinti jau turimų saulės elektrinių galią. Šiai paramos priemonei Energetikos ministerija skyrė 40 mln. eurų. Vis dėlto panašu, kad interesantams pateikti paraiškas kol kas sudėtinga – Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) „Apvis“ sistema antradienio ryte smarkiai strigo.
Saulės elektrinės
Saulės elektrinės / Shutterstock nuotr.

Nuėjus į puslapį https://apvis.apva.lt/ vartotojus dažniausiai pasitinka užrašas, jog tinklapis šiuo metu neveikia. Kartais sistema vis dėlto užsikrauna – tuo metu matyti nauji kvietimai paramai gauti.

Bandant aktyvuoti nuorodas į juos, tinklapis ir vėl užstringa.

APVA direktoriaus pavaduotojo Vytauto Vrubliausko teigimu 8 val. ryto vienu metu prisijungus daugiau kaip 10 tūkst. vartotojų, APVIS sistemos darbas buvo laikinai sutrikdytas, tačiau vėliau ji veikė be trikdžių.

Kaip skelbia APVA, birželio 11 d. ryte iš viso paskelbti 4 kvietimai – po du kvietimus naujai įrengiamoms saulės elektrinėms (Sostinės regione ir Vidurio, Vakarų Lietuvos regione) ir norintiems padidinti jau esamos elektrinės galią (Sostinės regione ir Vidurio, Vakarų Lietuvos regione). Į skiriamą paramą gali pretenduoti gyventojai, įsirengę arba padidinę turimų elektrinių galią nuo 2023 m. rugpjūčio 23 d. Taip pat ir gyventojai dar tik ketinantys įsirengti saulės elektrinę ar padidinti esamos galią.

Paramos dydis įsirengiant naują saulės elektrinę siekia 254,93 Eur už 1 kW įrengtosios galios. O didinant esamos elektrinės įrengtąją galią – 191,99 Eur už 1 kW įrengtosios galios. Maksimali įrengtosios galios suma vienam elektros vartojimo objektui, už kurią bus skiriama parama, negali viršyti 10 kW, skelbia APVA.

Kokius dokumentus ir informaciją reikės pateikti pildant paraišką?

Vienas svarbiausių dokumentų, kurį reikėtų turėti teikiant paraišką – ESO išduotos elektrinės prijungimo prie elektros energijos skirstomųjų tinklų sąlygos (pdf formatu). Jų prireiks net jei elektrinė jau įrengta. Jei paraišką teiks įgaliotas atstovas, reikėtų turėti notariškai patvirtintą arba elektroninėmis priemonėmis sudarytą įgaliojimą, nurodoma APVA tinklapyje.

Jei elektros vartojimo objekte, kurio adresą nurodysite paraiškoje, yra registruota juridinio ir (ar) fizinio asmens ekonominė veikla (įmonė, individuali veikla pagal pažymą ar verslo liudijimą) kartu su paraiška reikės pildyti ir „Vienos įmonės“ deklaraciją. Tokiu atveju, jei elektros vartojimo objekte yra registruota ne paties pareiškėjo, o kito juridinio ar fizinio asmens ekonominė veikla, reikėtų iš anksto pasirūpinti rašytiniu sutikimu.

Paraiškos pildymo metu taip pat reikės pateikti ir šią informaciją. Saulės elektrinės įrengimo ir elektros vartojimo objektų unikalius numerius, pateikiamus Registrų centro. Žinokite ir elektros vartojimo objekte ketinamos naudoti įrengtos saulės elektrinės, už kurią prašoma dotacijos, galingumą (kW). Taip pat atkreipkite dėmesį, kiek juridinių ir (ar) fizinių asmenų ekonominių veiklų yra registruota elektros vartojimo objekto adresu. Jeigu konkrečiu elektros vartojimo adresu yra registruota daugiau kaip vieno juridinio ir (ar) fizinio asmens ekonominė veikla, parama nebus teikiama.

Žingsniai, kaip sėkmingai pateikti paraišką

Skaičiuojama, jog šį kartą parama galės pasinaudoti mažiausiai 15 tūkst. namų ūkių. Tikintis didelio gyventojų susidomėjimo ir siekiant užtikrinti kuo sklandesnį procesą, paraiškų teikimo sistemoje atlikti atitinkami optimizacijos sprendimai.

APVA specialistai pataria, teikiant paraišką prie APVIS sistemos jungtis kompiuteriu. Ruošiantis pildyti paraišką derėtų atkreipti dėmesį į skirtingus saulės elektrinių įsirengimui skirtus kvietimus ir pasirinkti būtent tą, kurio reikia. Esant dideliam lankytojų srautui būsite nukreipti į „laukiamąjį“ langą, kuriame galėsite matyti savo numerį eilėje. Laukiant savo eilės itin svarbu neuždaryti ir neperkrauti naršyklės lango, neleisti savo įrenginiui „užmigti“ ar „restartuotis“, nurodo APVA.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krekenavos apylinkės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krekenavos apylinkės

Sulaukus savo eilės galėsite pildyti paraišką. Pildant paraiškos laukelius, kuriuose informacija teikiama iš Registrų centro, pavyzdžiui elektros vartojimo objekto numeris, taip pat gali tekti palaukti kol duomenys bus gauti. Apie tai įspės informacinis pranešimas sistemoje.

APVA aktualiausią informaciją nuolat atnaujina savo svetainėje bei „Facebook“ paskyroje. Veikia papildomi konsultaciniai telefono numeriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius