Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Išvydote ant jūros kranto gulintį ruonį? Nesielkite, kaip šie žmonės Palangoje

Sekmadienio vakarą Palangoje pajūriu vaikštinėjusieji galėjo išvysti ant kranto gulintį ruonį. Jį apsupę gyventojai fotografavo, svarstė, ką daryti, o kai kurie paskambino ir tarnyboms. Tačiau ekspertas ramina – jie apie jį žino, ruonis sveikas ir pagalbos jam nereikia. O žmonėms jis davė kelis patarimus.
Ruonis
Ruonis / 15min.lt koliažas

„Tas ruoniukas jau savaitę gyvena tarp Palangos ir Šventosios. Tokiu maršrutu jis ir plaukioja, keliauja.

Pirmojo skambučio sulaukėme, kai jį žmonės pamatė išlipusį į krantą Šventojoje prie molo, vėliau jis pamatė savo draugą ruonį ir grįžo į jūrą. Tada jis buvo nuplaukęs ir iki Beždžionių tilto Šventojoje, o kol mūsų žmonės važiavo, jis vėl pasitraukė į jūrą. Ir taip – visada. Jis ir prie Medūzos, ir prie Palangos tilto išlipa. Mes jo nepagauname. Bet jo ir gelbėti nereikia, jis stambus, stiprus.

Dienomis jis maitinasi, o vakarais tiesiog išlipa ant kranto pailsėti. Tokią tendenciją pastebėjome. Būna tokių drąsių ruoniukų“, – 15min komentavo Arūnas Grušas, Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas.

Ir nors ruonis sveikas, gyventojų skambučių apie jį – apstu. Žmonės aiškina, kad jis blogai jaučiasi, keistai elgiasi, sunkiai kvėpuoja.

„O iš kur žmonės tai žino, jeigu pirmąkart jį mato?“ – iškėlė klausimą A.Grušas.

Jis pataria žmonėms ruonio negąsdinti einant per daug arti, norint padaryti gražesnių nuotraukų. Taip pat jo vertėtų neliesti ir nestumti atgal į jūrą, mat pasitaiko ir tokių atvejų – kol specialistai atvyksta į nuodytą vietą, žmonės jau būna nustūmę ruonį atgal į jūrą.

Ruonis
Ruonis

„Niekas jūsų juk nefotografuoja, kai pležinatės. Ruoniukas irgi nori pailsėti, pamiegoti, o čia visi ima lįsti ir fotografuoti, filmuoti jį, „Tik Tok“ įrašus daryti. Jau tam ruoniukui reikėtų apsauginius pastatyti nuo visų tiktokerių. Tą ruoniuką reikia gelbėti nuo žmonių, – juokėsi pašnekovas ir pakartojo. – Nelieskite ir apeikite aplink ruonius 10 metrų spindulių. Tegul jie guli, išsimiega, o ryte vėl išplauks į jūrą maitintis.“

Tačiau visiškai ignoruoti ant kranto gulintį ruonį būtų irgi neteisingas sprendimas. Jeigu jau pamatote tokį, A.Grušas pataria paprasčiausiai skambtelti numeriu 112.

„Mes su inspektoriais sutariame, pasitariame su jais, reikia ar nereikia gaudyti ruoniuką. Mes ir jiems esame pasakę, kad žmones, kurie skambina, įspėtų, jog apie tą ruonį žinome, sekame jį“, – paminėjo A.Grušas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius