Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pralaimėjo mylima futbolo komanda? Rytoj tikriausiai kentės darbas

Kaip patirtis vienoje mūsų gyvenimo dalyje gali paveikti kitą, atrodytų, nesusijusią dalį? O pagalvokite, kas nutinka, kai pralaimi jūsų mėgiamiausia sporto komanda.
Jamesas McArthuras džiaugiasi įvarčiu
Jamesas McArthuras džiaugiasi įvarčiu / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Darbas Futbolas

Sportas yra išskirtinė susidomėjimo sritis, kuri daugeliui žmonių suteikia įvairiausių patirčių – ir teigiamų, ir neigiamų. Mokslinis tyrimas, aprašytas leidinyje „Journal of Occupational and Organizational Psychology“, aiškinosi, kaip mėgiamos futbolo komandos sėkmė gali paveikti produktyvumą darbe.

Tesalonikų universitete (Graikija) dirbantis mokslininkas Panagiotis Gkorezis dalyvauti tyrime pakvietė 41 Graikijos ginkluotųjų pajėgų karį – tai buvo patogi imtis žmonių, kurie yra skirtingų, ir didesnių ir mažesnių, Graikijos futbolo komandų gerbėjai.

Kiekvieną pirmadienio popietę tiriamieji mokslininkams pateikdavo ataskaitą apie savo mėgiamos komandos pasirodymą praėjusią dieną (Graikijoje sekmadienis yra futbolo diena). Karių buvo klausiama, ar jie patenkinti savo komandos pasirodymu, o taip pat buvo prašoma nusakyti pirmadienio emocinę būseną – irzlus, nusivylęs, nervingas ir panašiai. Nustatyta, kad pasitenkinimas komandos sekmadienio žaidimu yra susijęs su emocijomis pirmadienį – kuo žaidimas prastesnis, tuo gerbėjų nuotaika buvo blogesnė.

O koks buvo poveikis produktyvumui? Patys tiriamieji tvirtino, kad kai jų nuotaika buvo prastesnė, jie buvo mažiau pasišventę darbui, ne taip energingai siekė užduočių įvykdymo, buvo labiau linkę nesutikti su teiginiu „Šiandien darbe pasirodžiau gerai“.

„Kai futbolo gerbėjai yra nepatenkinti savo mėgiamos komandos žaidimu, jie patiria neigiamas emocijas, dėl kurių jiems sunkiau įsitraukti į darbą, o tai savo ruožtu blogina jų produktyvumą“

P.Gkorezis su kolegomis taip pat aiškinosi, kaip futbolo dienos baigtis paveikia tiriamųjų teigiamas būsenas – įkvėpimą, susijaudinimą, budrumą. Jokio poveikio nenustatyta. Gali būti, kad taip yra dėl to, kad teigiamos būsenos paprastai būna labiau trumpalaikės už neigiamas. Taip pat gali būti, kad pakylėta nuotaika po mėgiamos komandos pergalės iš tiesų per daug nepadeda planuojant karines pratybas ar vykdant kitus su kariuomene susijusius veiksmus, tad tikėtina, kad tyrimo dalyviai pasistengė atsiriboti nuo savo teigiamų jausmų ir galvoti šaltai (tikėtina, kad suvaldyti žalingas neigiamas emocijas yra sunkiau, nei teigiamas).

Mokslininkas vadovams rekomenduoja įvertinti aplinkybę, kad po nusivylimo dėl futbolo komandos nesėkmės visi darbuotojai, kurios galima būtų priskirti pralaimėjusios komandos gerbėjams, tikriausiai nebus labai tinkami imtis užduočių, reikalaujančių stipraus įsitraukimo ir kad jų pačių vadovaujamieji sugebėjimai kontroliuojant darbo grupės veiksmus tokiomis dienomis gali būti nepakeičiami. Galbūt po pralaimėjimo vertėtų skelbti „atokvėpio“ dieną?

Pavyzdžiui, šeštadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento