Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Programišiai viešbutyje Austrijoje sukėlė tikrą krizę

Vienas iš prabangesnių Europos viešbučių pripažino, kad jiems teko sumokėti virtualios valiutos vienetais Bitkoinais, kad kibernetiniai nusikaltėliai, sugebėję įsilaužti į viešbučio elektroninių raktų sistemą, atrakintų viešbučio svečiams skirtus kambarius, rašo thelocal.at.
„Romantik Seehotel Jaegerwirt“ viešbutis
„Romantik Seehotel Jaegerwirt“ viešbutis / Viešbučio nuotr.

Prabangaus 4 žvaigždučių viešbučio „Romantik Seehotel Jaegerwirt“ su puikiu vaizdu į kalnų ežerą Alpių Turracher Hoehe perėjoje, valdytojai pareiškė, kad nusprendė paviešinti incidentą norėdami apie kibernetinio nusikalstamumo grėsmes informuoti ir kitus.

Viešbučio atstovai tvirtina, kad norėtų matyti daugiau pastangų kovoti su kibernetiniais nusikaltėliais, mat prognozuojama, kad tokia jų veikla tik aktyvės. Viešbutyje įdiegta šiuolaikiška IT sistema, kuri valdo ir kambarių durų elektroninius užraktus, kokie naudojami daugelyje šiuolaikiškų pasaulio viešbučių.

„Romantik Seehotel Jaegerwirt“ valdytojų teigimu, tai jau trečias kartas, kai jiems teko susidurti su kibernetinių nusikaltėlių išpuoliu, tačiau tik šį kartą jiems pavyko perimti visos sistemos kontrolę. Viešbučio svečiai negalėjo patekti į savo kambarius, nebuvo įmanoma užprogramuoti naujų raktų.

Išpuolis, sutapęs su žiemos sezono atidarymo savaitgaliu, buvo toks galingas, kad jo metu netgi buvo išjungti visi viešbučio kompiuteriai, įskaitant rezervavimo sistemą ir registravimo sistemą.

Programišiai pažadėjo grąžint prieigą prie sistemos, jeigu jiems bus pervesta 1500 eurų dydžio suma virtualia valiuta – Bitkoinais.

Viešbučio direktorius Christophas Brandstaetteris sakė: „viešbutis buvo pilnai užpildytas, jame buvo apsistoję 180 svečių, tad neturėjome jokio pasirinkimo. Kai ištinka toks atvejis, nepadeda nei policija, nei draudimas“.

„Sistemos grąžinimas į darbingą būseną po pirmojo išpuolio vasarą mums kainavo kelis tūkstančius eurų. Iš draudimo negavome jokios kompensacijos, nes nebuvo identifikuoti dėl išpuolio kalti asmenys“, - teigė direktorius.

Jo teigimu, viešbučiui tiesiog pigiau ir greičiau nusileisti nusikaltėlių reikalavimams ir sumokėti išpirką.

„Kiekvienas euras, kurį atiduodame šantažuotojams, mums kelia skausmą. Žinome, kad buvo užpulti ir kiti kolegos, jie pasielgė panašiai“, - guodėsi C.Brandstaetteris.

Pinigus gavę programišiai grąžino prieigą prie raktų registravimo sistemos ir visų kitų kompiuterių, tad viešbutis galėjo grįžti prie daugiau ar mažiau įprastinės veiklos.

Tačiau, anot viešbučio atstovų, programišiai sistemoje pasiliko sau atvirą prieigą ir bandė dar kartą užpulti sistemas.

Tiesa, ketvirtasis išpuolis nebuvo sėkmingas, nes buvo pakeisti viešbučio kompiuteriai ir įdiegti naujausi saugumo standartai, o viešbutyje naudojamos sistemos atskirtos viena nuo kitos.

Klasikinis, jau 111 metų veikiantis „Romantik Seehotel Jaegerwirt“ ketinasi imtis dar vienos inovatyvios priemonės, kurios taikymas programišius paverstų visiškai bejėgiais pakartoti kambarių užrakinimo triuką.

„Kito kambarių atnaujinimo metu ketiname sumontuoti į duris senamadiškas spynas su tikrais raktais. Lygiai kaip buvo prieš 111 metus, mūsų pro-prosenelių laikais“, - sakė viešbučio vadovas.

Reikalavimas išsipirkti savo kompiuterius tam naudojant Bitkoinus tampa vis dažniau pastebimu reiškiniu – atsiskaitymus šia valiuta labai sunku susekti dėl kriptografinės valiutos veikimo principų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai