Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prorusiški programišiai įsilaužė į stebėjimo paslaugas vykdančios Lietuvos įmonės sistemą

Vasario 18 d., sekmadienį, buvo įsilaužta į Apsaugos konsultacijų ir transporto kontrolės centro (AKTKC) sistemą. „Telegram“ platformoje nurodoma, jog nutekinta informacija apie daugiau nei 4 tūkst. automobilių ir jų savininkų, tačiau įmonės atstovas tai neigia.
Įsilaužta į AKTKC sistemą.
Įsilaužta į AKTKC sistemą. / 15min.lt koliažas

Antradienį įmonės vadovas Saulius Pridotkas portalui 15min patvirtino įsilaužimo faktą ir paaiškino, kad buvo neteisėtai prisijungta prie techninės darbo stoties. Tikinama, kad jokie asmens ar kitokie jautrūs duomenys nebuvo pasisavinti.

Tiesa, su UAB „AKTKC“ telefonu susisiekus pirmadienį, jų atstovė įsilaužimo ir duomenų nutekinimo galimybę neigė. Pirmadienį bendrovė taip pat dar nebuvo kreipusis ir į Nacionalinį kibernetinės saugos centrą (NKSC), portalui patvirtino institucijos atstovas.

UAB „AKTKC“ direktorius S.Pridotkas 15min teigė, kad pasisavinta informacija nėra susijusi su asmens duomenimis.

„Pasisavinta informacija yra techninio pobūdžio – bendrinės įrangos montavimo instrukcijos, schemos, kaip, pavyzdžiui, termostatą prijungti prie šildymo katilo ir pan. –, kuri, mūsų nuomone, niekam grėsmės nekelia“, – atsiųstame komentare teigė S.Pridotkas.

Pasak jo, vos sužinojus apie situaciją buvo imtasi priemonių, kad būtų sustabdyta tolimesnė piktavališka veika.

Skaitytojo nuotr./Įsilaužta į AKTKC sistemą.
Skaitytojo nuotr./Įsilaužta į AKTKC sistemą.

Portalo 15min skaitytojas informavo, jog tarp nutekintų duomenų galėjo būti ir informacija, susijusi su „AKTKC“ klientais „Teltonika“.

Tačiau „Teltonika“ atstovas Julius Švagždys tai paneigė.

„Teltonikos“ įmonių grupė nepatyrė kibernetinės atakos. Esant poreikiui bendradarbiausime su atsakingomis institucijoms įvykiui ištirti. Saugodami savo klientų privatumą daugiau informacijos pateikti negalime“, – 15min komentavo jis, patvirtinęs, kad su „AKTKC“ šiuo klausimu bendrauja.

Bendrovės tinklapyje nurodoma, kad UAB „AKTKC“ geriau žinoma pagal savo prekės ženklą „Apsaugos centras“ nuo 2002 m. teikia „eTransporto“ valdymo bei turto apsaugos paslaugas.

Nuo 2006 m. ji vykdo socialinius projektus „Būk saugus su mobiliu“ ir „Saugus vienkiemis“ – nutolusiose vietose gyvenantiems asmenims pagalba užpuolimo, sveikatos sutrikimo ar nelaimės atvejais.

Informacija apie šį įsilaužimą nurodyta prorusiškų programišių „JustEvil“ platformos „Telegram“ kanale. Galimai tie patys įsilaužėliai vasario viduryje nutekino ir 20 tūkst. „Ignitis ON“ klientų duomenis, taip pat bandė įsilaužti į Lietuvos kariuomenės sistemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas