Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:55

Radiacinės saugos centras kurs mobiliąją programėlę

Radiacinės saugos centras kitų metų pradžioje ketina pristatyti programėlę, kuri leistų vartotojams telefonuose stebėti radiacinį foną Lietuvoje, ji siųstų naujienas bei pateiktų su radiacine sauga susijusią informaciją.
Radiacinės saugos centras
Radiacinės saugos centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Programėlė – vienas iš dalykų, kaip mes planuojame informuoti visuomenę, turėti tą vadinamą apps'ą, kur žmogus galėtų patogiai pasižiūrėti, koks yra radiacijos fonas jo vietovėje, gauti pranešimus, žinutes“, – BNS sakė centro vadovas Ernestas Jasaitis.

„Norime padaryti patogesnį (būdą – BNS) vartotojams, kad jis lengviau gautų tą informaciją“, – pridūrė jis.

Šiuo metu stebėti radiacinį foną ir gauti kitą aktualią su radiacine sauga susijusią informaciją vartotojai gali tik centro interneto puslapyje esančiame žemėlapyje bei socialiniuose tinkluose.

„Tai nėra labai patogu iš vartotojo pusės. Jis atsidaro (interneto svetainę – BNS), mato kelis langus, jam reikia pasižiūrėti, kokioje jis yra Lietuvos vietovėje. O programėlė pagal įrenginio vietą leis susirasti artimiausią matavimo stotelę: va, esi, pavyzdžiui, Šilutėje, tai tavo artimiausia stotis yra čia ir radiacijos fonas joje yra toks“, – teigė E.Jasaitis.

Radiacinės saugos centro vadovas teigė, kad programėlės kūrimą paskatino ne tik inovacijų poreikis, bet ir Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje kaimynystė bei situacija Zaporižios atominėje elektrinėje Ukrainoje.

„Didiname visuomenės informuotumą ir pasirengimą visokioms avarijoms, tai šita priemonė irgi prisideda prie to, kad žmogus turėtų po ranka tą informaciją, ją galėtų gauti. Ir jeigu atsitiktų avarija, aplikacija būtų viena iš galimybių informuoti žmogų, ar jam reikėtų slėptis, ar imtis papildomų veiksmų, galbūt dėl jodo vartojimo“, – teigė E.Jasaitis.

Js neatmeta, kad mobilioji programėlė ateityje dar būtų tobulinama. E.Jasaitis taip pat negalėjo įvardyti, kiek kainuos jos kūrimas. Lėšos tam bus skirtos iš valstybės biudžeto.

Centras šią savaitę centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbė programėlės kūrimo konkursą, o tiekėjų pasiūlymų laukiama iki kitos savaitės ketvirtadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito